"Dakićevci" o neizvršenoj sudskoj presudi sa predstavnicima više institucija

Radnicima je pravosnažnim sudskim presudama dodijeljeno zemljište vrijedno oko 40 miliona eura koje ne mogu da prodaju
105 pregleda 0 komentar(a)
Radoje Dakić, Foto: Luka Zeković
Radoje Dakić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.08.2014. 10:32h

Pregovarački tim bivših radnika podgoričkog "Radoja Dakića" će u narednih mjesec obaviti razgovore sa predstavnicima više crnogorskih institucija kako bi ih upoznao sa problemom neizvršavanja sudske presude u dugogodišnjem vremenskom periodu.

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca "Radoja Dakića", Milan Vukčević, kazao je da će pregovarački tim, u cilju ubrzanja postupka kod svih državnih organa i nosilaca javnih ovlašćenja, razgovarati sa zaštitnikom ljudskih prava i sloboda o ponašanju suda, državne uprave i pojedinaca na odgovornim funkcijama.

"Razgovaraćemo i sa bankarskim ombudsmanom u vezi sa propustima Centralne banke (CBCG), kao i predstavnicima Ministarstva pravde i Sudskog savjeta. Planirano je da u avgustu pregovarački tim obavi komunikaciju sa njima i upozna ih sa problemom neizvršavanja sudske presude u dugogodišnjem vremenskom periodu", rekao je Vukčević agenciji Mina-business.

On je podsjetio da su bivši radnici "Radoja Dakića" 2002. godine pokrenuli parnični postupak, a 2005. izvršni, iako je zakonom propisano hitno postupanje kada se radi o neisplaćenim zaradama.

"Postavlja se pitanje, što znači odluka, ako se na izvršenje čeka 12 godina i da li se time zadovoljava pravda", pitao je Vukčević.

On je dodao da su bivši radnici "Radoja Dakića" u martu 2010. godine, pet godina nakon pravosnažnosti presude, podnijeli tužbu protiv Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Kompanije Zetagradnja i Čelebić su 27. oktobra 2011. godine odustale od kupovine zemljišta "Dakića", površine 221 hiljadu kvadratnih metara, za koje su nudili 35,4 miliona eura

Evropski sud za ljudska prava je, prema riječima Vukčevića, donio presudu po osnovu predstavke bivšeg radnika "Radoja Dakića", Borislava Mijanovića, u kojoj je konstatovano da došlo do povrede prava garantovanih Konvencijom za zaštitu ljudskih prava.

"Imajući u vidu presudu, predsjednik odjeljenja kojem je dodijeljen slučaj treba da o našem podnesku obavijesti Vladu. Zato smo danas uputili deset pitanja premijeru, Milu Đukanoviću, na koje očekujemo odgovor do 3. septembra kada je zakazano naredno mirno okupljanje", kazao je Vukčević.

On je saopštio da u narednih mjesec, zbog ljetnje pauze, neće biti mirnih protesta. Naredni protest je zakazan za 3. septembar.

Bivši radnici podgoričke fabrike od početka 2009. godine organizuju mirne proteste i traže hitno izvršenje sudskih presuda, na osnovu kojih im se duguje 30 miliona eura glavnice i preko 20 miliona zatezne kamate.

Radnicima je pravosnažnim sudskim presudama dodijeljeno zemljište vrijedno oko 40 miliona eura koje ne mogu da prodaju.

Kompanije Zetagradnja i Čelebić su 27. oktobra 2011. godine odustale od kupovine zemljišta "Dakića", površine 221 hiljadu kvadratnih metara, za koje su nudili 35,4 miliona eura.

Konzorcijum šest crnogorskih firmi, kojeg su činili Voli, Bemax, Novi Volvox, Kroling, Normal Company i Master inženjering za zemljište je nudio 27 miliona eura.

Bonus video: