Novi statut SSCG na snazi, Nikčević tvrdi: Među pobunjenicima i šest penzionera

Procedura utvrđivanja funkcionera kojima je prestao mandat trajaće 30 dana ili nešto duže zbog godišnjih odmora, a nakon toga će biti birani novi
0 komentar(a)
SSCG, Foto: Luka Zeković
SSCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.08.2014. 18:12h

Novi statut Saveza sindikata je stupio na snagu pa je Nadzorni odbor pokrenuo proceduru izbora funkcionera kojima prestaje mandat. Glavna novina je to što osobe koje su u penziji neće više moći da budu sindikalni funkcioneri.

Procedura utvrđivanja funkcionera kojima je prestao mandat trajaće 30 dana ili nešto duže zbog godišnjih odmora, a nakon toga će biti birani novi. Novi statut i najave formiranja političke stranke radnički pokret izazvao je razdor u SSCG.

Grupa od 13 predsjednika granskih sindikata, što je više od polovine, predala je u petak zahtjev za sazivanje vanrednog kongresa na kojem bi se raspravljalo o povjerenju generalnom sekretaru Marku Nikčeviću. Iz druge struje u SSCG su saopštili da ovu inicijativu mogu da pokrenu organi granskih sindikata, a ne samo predsjednici. Nikčević je juče kazao da je šest od tih 13 predsjednika u penziji i da im po novom statutu prestaje mandat, pa će skupštine njihovih granskih sindikata morati da izaberu nove. “Izmjene statuta traju već devet mjeseci i osnova su reforme Saveza sindikata.

Jedana od primjedbi članstva je bila nepovjerenje u dio rukovodstva kojeg čine penzioneri jer kako oni mogu da zastupaju zaposlene kada sami nisu zaposleni”, naveo je Nikčević.

Predstavnik druge grupe Goran Dragović, predsjednik podgoričkog povjereništva, kazao je da su u petak predali inicijativu za vanredni kongres i da odgovor treba da dobiju u roku od osam dana.

“Sadašnje rukovodstvo treba da shvati da je izgubilo povjerenje članstva i da su krivotvorenjem stututa i formiranjem stranke prelili čašu nezadovoljstva. Do sada su se bavili pravnim nasiljem, a sada prelaze i na fizičko”, kazao je Dragović navodeći da je predsjednicima granskih sindikata i drugim funkcionerima zabrenjen ulaz u zgradu SSCG dok traje godišnji odmori bez ličnog odobrenja Nikčevića. Nikčević je juče kazao da u SSCG sada imaju dežurstva i da se svake druge aktivnosti i dolasci trebaju najaviti kako bi se organizovali, ali i da se zbog imovine mora znati ko ulazi.

Bonus video: