O aerodromima će odlučiti Vlada, Skupštinu neće pitati

Socijaldemokrate protiv davanja aerodroma pod koncesiju, u opoziciji ukazuju na problem lošeg rukovođenja tim društvom i tvrde da izbjegavanje parlamenta pokazuje da je proces netransparentan
186 pregleda 20 komentar(a)
Aerodrom Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti
Aerodrom Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.09.2018. 13:50h

Skupština neće imati priliku da se izjasni o namjeri Vlade da aerodrome da pod koncesiju, jer to, kako su “Vijestima” potvrdili iz izvršne vlasti, nije predviđeno Zakonom o koncesijama.

Socijaldemokrate - koalicioni partner vladajućeg DPS-a protiv je davanja Aerodroma Crne Gore (ACG) stranom koncesionaru po predloženom modelu, dok u opoziciji smatraju da prije svega treba zamijeniti postojeći menadžment u tom državnom preduzeću.

“Zakonom o koncesijama propisano je da su koncesije koje se daju na rok do 30 godina u nadležnosti Vlade, odnosno opštine”, rekli su “Vijestima” iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Dodaju da član 8 Zakona propisuje da se rok na koji se daje koncesija određuje u zavisnosti od javnog interesa, predmeta koncesije, vremena potrebnog za povrat investicije i ostvarivanja primjerene dobiti po osnovu koncesione djelatnosti.

“Rok iz stava 1 ovog člana ne može biti duži od 30 godina kada odluku o davanju koncesije donosi vlada i opština, niti duži od 60 godina kada odluku o davanju koncesije donosi Skupština. Rok trajanja koncesije može se produžiti nakon isteka prvobitno ugovorenog roka i to najduže za polovinu roka koji je propisan ugovorom o koncesiji”, navodi se u Zakonu.

Iz SD-a su u petak poručili da nijesu apriori protiv bilo kojeg modela valorizacije ACG, jer bi to bio odraz “površnosti, neozbiljnosti i neodgovornosti”, ali su beskompromisni u odluci da podrže samo onaj model koji građanima obezbjeđuje veću društveno-ekonomsku korist.

“Zato još jednom pozivamo sve relevantne društvene aktere (političke partije, medije, NVO, razne eksperte, analitičare i dr.), da umjesto gubljenja vremena na politikanske opservacije, sve svoje potencijale iskoristimo u definisanju optimalnog modela daljeg razvoja ACG, kao jedne od ključnih karika u kreiranju brenda Crne Gore kao turističe i biznis destinacije”, rekao je predsjednik SD-a Ivan Brajović na konferenciji za novinare.

Smatra da je ovo izuzetno važno razvojno državno pitanje o kome se mora voditi diskusija u Skupštini, na čemu ću on, kao predsjednik parlamenta, posebno insistirati.

Vlada je odlučila da ponudi crnogorske aerodrome na koncesiju na 25 ili 30 godina. Vlada, prema predlogu koncesionog akta, planira da od koncesija za aerodrome unaprijed naplati 100 miliona eura, a koncesionaru će nadoknaditi novac koji on ne naplati od “Montenegro erlajnsa”.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović za “Vijesti” kaže da se evidentan problem lošeg rukovođenja aerodromima, kao političkim plijenom manjeg partnera u vlasti, što traje više od deset godina, može mnogo bolje riješiti, dovođenjem novog menadžmenta, po potrebi i iz inostranstva.

“Isto tako, smatram da predloženi koncesioni model ne daje odgovore na strateška pitanja razvoja crnogorskog aviosaobraćaja, poput odnosa aerodroma sa ‘Montenegro erlajnsom’ i statusa višemilionskog duga, kojeg valjda nećemo platiti preko državnog budžeta, kao što ne daje odgovore na potrebe investiranja u proširenje kapaciteta postojećih ili gradnju novog aerodroma, prije svega na području ulcinjske Velike plaže što je strateški politički i ekonomski interes ove države”, kazao je Damjanović.

Kako je dodao, imajući u vidu zakonske odredbe, predloženi model sa rokom od 25 godina ne ostavlja mogućnost da se o istom raspravlja u Skupštini, što smatra da bi bilo neophodno zbog transparentnosti i ozbiljnosti rasprave, već se očigledno planira da se isti usvoji na Vladi, uz tobože protivljenje i izdvajanje mišljenja par ministara, a svakako uz prećutnu saglasnost koalicionih partnera i neke nove trgovine crnogorskim resursima koje će kompenzirati tu prećutnu saglasnost.

Nezavisni poslanik Neđeljko Rudović rekao je da je protiv davanja koncesija nad ACG jer se radi o uspješnom preduzeću koje, kako tvrdi, uz kvalitetniji menadžment, može biti još uspješnije.

“Aerodromi mogu sami da se zaduže i investiraju u nove terminale, što je pokazala i analiza Evropske banke za obnovu i razvoj. S druge strane, Ministarstvo saobraćaja krije analizu koju je radila konsultantska kuća ‘Dean Capital Strategies’ iz Beča, a bilo bi interesantno vidjeti kako je dokazana opravdanost davanja aerodroma u Tivtu i Podgorici u dugoročni zakup i zašto je angažovana baš firma ‘Dean Capital Strategies’, koja je osnovana prije nepune tri godine, ima samo jednog stalno zaposlenog, posluje sa značajnim gubitkom i vlasnički je povezana sa propalim projektom za proizvodnju piva”, rekao je “Vijestima” Rudović.

Iz Demokratskog fronta kažu da Vlada nastavlja neodgovorno da se ponaša i ne vodi računa o javnim interesima.

“Očigledno je budžet u katastrofalnoj situaciji. Javne finansije su pred slomom i ovo su panični potezi vlasti”, rekao je “Vijestima” predsjednik poslaničkog kluba DF-a Milutin Đukanović.

Davanjem aerodroma pod koncesiju i naplaćivanjem koncesione naknade, kako je dodao, Vlada nastoji da se spasi u posljednjoj polovini godine jer javni dug raste.

“Vijesti” nijesu uspjele da dobiju izjavu iz DPS-a, a iz te partije ranije su kazali da podržavaju odluku Vlade da valorizuje aerodrome.

Predsjednik Kluba poslanika Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović kaže da je stav te partije jasan.

“Ne razumijemo logiku da se strancu ili bilo kom drugom privatniku isplati da plaća koncesiju i ostvaruje profit koji bi iznosio iz zemlje, a da se državi ne isplati da direktno ostvarujemo profit od eksploatacije sopstvenog dobra, unapređujući menadžment i uvećavajući profit. Podsjećamo da su Aerodromi i pored nedostataka u procesu upravljanja, rekordnog partijskog zapošljavanja i duga MA od 19 miliona eura, u prošloj godini ostvarili profit od pet miliona eura. Takođe, podsjećamo da je Evropska banka za obnovu i razvoj nudila 50 miliona za modernizaciju aerodroma u Tivtu bez garancija države, jer su sve njihove analize ukazivale da se radi o profitabilnom preduzeću koje će bez problema vraćati dug i redovno servisirati sve obaveze, ostvarujući i uvećavajući profit”, rekao je “Vijestima” Bogdanović.

Kako je dodao, niko nema dilemu da treba značajno modernizovati aerodrom u Tivtu, unaprijediti aerodrom u Podgorici, ali domaćinska logika nalaže da bi državno upravljanje uz profesionalni menadžment obezbijedilo najveću korist za državu, građane i zaposlene.

Građanski pokret URA apeluje na Vladu da odustane od namjere davanja ACG u dugoročan zakup i umjesto toga pozivaju ih da sadašnji partijski menadžment zamijene profesionalnim kako bi se povećela efikasnost poslovanja aerodroma.

“Nove investicije svakako ni bi trebao da obezbijeđuje koncesionar, već bi bile finansirane iz kredita koje su Aerodromi Crne Gore i u ovom trenutku u mogućnosti da realizuju i vraćaju bez problema. Ne zaboravimo da se radi o monopolskom preduzeću u rastućoj turističkoj destinaciji”, poručili su iz URA.

Socijaldemokratska partija (SDP) tražila je ove sedmice od predsjednika Skupštine i predsjednika Odbora za ekonomiju, Predraga Sekulića da obezbijede da se u odgovarajućoj formi parlament detaljno informiše o opravdanosti odluke Vlade da ponudi koncesiju na korišćenje ACG.

“Imajući u vidu odredbe Zakona o koncesijama prema kojima Skupština ne odlučuje o koncesijama čije je trajanje 30 godina ili kraće, smatramo da je potrebno da se i Skupština detaljno informiše o ovom pitanju i da se čuje njen stav”, saopšteno je iz SDP-a.

Nema finansijske koristi u narednih 30 godina

Bogdanović navodi da se namjera vlasti najbolje ogleda u načinu isplate koncesije.

“Znači, ne planira se isplata u mjesečnim ili godišnjim jednakim ratama, vezivanje za profitabilnost, broj putnika ili slične parametre već se planira jednokratna uplata koncesionog iznosa. To jasno ukazuje da buduće vlasti i generacije narednih 30 godina neće imati bilo kakve finansijske koristi od eksploatacije jednog od najvrednijih resursa. Jasno je da se žele popuniti budžetske rupe i rješavati trenutni problemi, a ne domaćinski i vizionarski pogledati u budućnost. Domaćinski pristup bi nalagao uvođenje profesionalnog menadžmenta, modernizaciju aerodroma uz ponuđeni aranžman evropskih partnera i uvećavanje profita, što bi pozitivno uticalo i na preduzeće, državu, zaposlene, ali i sve građane”, poručio je Bogdanović.

“Neko od ministara čeka procenat”

U Građanskom pokretu URA smatraju de je jedan od razloga za davanje Aerodroma u zakup taj što neko od bivših i sadašnjih ministara i funkcionera DPS-a i satelita već čeka pozamašan dio u vidu procenta za posao od koga će korist imati koncesionar i onaj ko stoji iza koncesionara, a sve na štetu budžeta i države Crne Gore. “Još jedan razlog vidimo u novcu koji bi Vlada dobila odmah od koncesionara a koji bi poslužio za krpljenje rupa u budžetu (koji je već dva puta u ovoj godini doživio rebalanas)”, rekli su iz URA.

Koncesioni akt i Nacrt ugovora o koncesiji za Aerodrome Crne Gore u jednom dijelu sadrži i, kako dodaju, klasičnu prevaru time što se koncesionaru može oprostiti plaćanje dijela periodične koncesione naknade. “Oslobođenje od plaćanja dijela periodične koncesione naknade može biti dodijeljeno koncesionaru tokom prvih 5 godina koncesije radi uračunavanja predujma dijela koncesione naknade, i znatnih kapitalnih troškova zabilježenih u prve četiri godine poslovanja”, navodi se u dokumentima.

Bonus video: