Vukčević: Radnicima "Radoja Dakića" se duguju pare, a ne zemljište

Prema riječima predstavnika "Dakića", duguje 30 miliona eura glavnice i preko 20 miliona zatezne kamate
0 komentar(a)
Dakićevci, Milan Vukčević, Foto: Savo Prelević
Dakićevci, Milan Vukčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.07.2014. 11:17h

Radnicima fabrike “Radoje Dakić”, kojih je 1,8 hiljada, na današnji dan se, prema riječima njihovih predstavnika, duguje 30 miliona eura glavnice i preko 20 miliona zatezne kamate.

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca "Radoja Dakića", Milan Vukčević, kazao je agenciji Mina-business da je čista laž da je radnicima presudama dodijeljeno zemljište.

„Da je nama dodijeljeno zemljište ne bismo imali kamate. U pravnosnažnoj sudskoj presudi piše da se radnicima isplati novac u roku od osam dana pod prijetnjom prinudnog izvršenja“, rekao je Vukčević.

On je precizirao da je u zahtjevu kod Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu još dodato i tri hiljade eura za nematerijalnu štetu za 1,8 hiljada radnika, što iznosi 5,4 miliona eura.

„Zatezna kamata, odnosno 20 miliona eura, mora biti plaćena iz budžeta jer je to država izgubila. Država je osnivač i većinski vlasnik fabrike“, rekao je Vukčević.

On je objasnio da su radnicima presudom dodijeljene pare i da su to lični dohoci.

„Tada kada smo dobili presudu, mi smo radili, nije tada razmišljano da se zemljište prodaje“, kazao je Vukčević.

Bivši radnici su i danas održali redovan mirni protest ispred Vlade.

Premijer Milo Đukanović je, prema riječima Vukčevića, u utorak saopštio da kao predsjednik Vlade ne želi da kaže nijednu riječ o bilo kojoj presudi uključujući i presudu Damiru Mandiću.

„Takve izjave čude, budući da je na posljednjem premijerskom satu tumačio presudu u korist radnika 'Radoje Dakića'. Tada je rekao da imamo pravo da se naplatimo od prodaje zemljišta“, rekao je Vukčević.

Prema njegovim riječima, na taj način se stvara pogrešna slika o tome ko je pravno, materijalno i nematerijalno i krivično odgovoran za sprovođenje pravnosnažnih sudskih odluka, a to je, kako je rekao država i Vlada.

Đukanović je na premijerskom satu saopštio da Vlada ima decidan stav kada je riječ o bivšim radnicima i povjeriocima "Radoja Dakića", a to je da u tumačenju sudske presude na koju se pozivaju bivši radnici Vlada nema obavezu da iz prihoda poreskih obveznika izmiruje njihova potraživanja.

Vukčević tvrdi da je nesporno da je pričinjena velika pravna, moralna i materijalna šteta državi Crnoj Gori.

Bonus video: