Vukčević u ime radnika "Radoja Dakića": Presude u Crnoj Gori mrtvo slovo na papiru

Bivši radnici „Dakića“ od početka 2009. organizuju mirne proteste i traže hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura
93 pregleda 2 komentar(a)
Milan Vukčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milan Vukčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.07.2014. 15:00h

Presude u državama koje prihvataju vladavinu prava ne mogu da ostanu neizvršene, kao što je slučaj u Crnoj Gori gdje su one mrtvo slovo na papiru, ocijenio je predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca "Radoja Dakića", Milan Vukčević.

Prema njegovim riječima, premijer Milo Đukanović, kao čuvar Ustava i zakona, pokazao je da cijeli sistem ne funkcioniše.

"Ogromna šteta je presudom nanijeta državi i građanima, a država vrši nasilje umjesto da dosljedno i pravedno sprovede sudsku odluku", rekao je Vukčević agenciji Mina-business podsjećajući da bivši radnici „Radoja Dakića“ od početka 2009. godine organizuju mirne proteste i traže hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura.

Radnicima je pravosnažnim sudskim presudama dodijeljeno zemljište vrijedno oko 40 miliona eura koje ne mogu da prodaju.

"Milo Đukanović je na premijerskom satu izjavio da Vlada po pitanju ’Dakića' ima decidan stav. Vlada nema ni ideju ni strategiju već se radi o elementima zločina protiv čovječnosti, imajući u vidu broj preminulih kolega", kazao je Vukčević.

On je dodao da usljed nedostatka strategije iz Vlade pričaju o Evropskoj uniji i NATO-u, godinama se odlažu rješenja i pravi se šteta državi i za to mora neko biti odgovoran.

"Država je postala meta za potkusurivanje čiji dug brže raste od bruto domaćeg proizvoda (BDP) i pitamo se da li je prezaduženost zemlje opravdana. To je međugeneracijski problem gdje se oni koji treba da vrate dug uopšte ne pitaju", rekao je Vukčević.

On je ocijenio da državu vode pojedinci koji prihvataju po sedam puta najodgovornije funkcije, dok su za bivše radnike "Radoja Dakića" smrt, sahrane i protesti najvažniji događaji.

Vukčević je naveo da presude Evropskog suda za ljudska prava, koje se donose u korist povjerilaca, nalažu da se isti koliko je to moguće stave u poziciju u kojoj su bili i da nije bio kršenja njihovih prava iz zakona o suđenju u razumnom roku.

"Mogu li se naše kolege koje su preminule i izvršile samoubistvo staviti u prethodno stanje?", pitao je Vukčević.

Kompanije Zetagradnja i Čelebić su 27. oktobra 2011. godine odustale od kupovine zemljišta "Dakića", površine 221 hiljadu kvadratnih metara, za koje su nudili 35,4 miliona eura.

Konzorcijum šest crnogorskih firmi, kojeg su činili Voli, Bemax, Novi Volvox, Kroling, Normal Company i Master inženjering za zemljište je nudio 27 miliona eura.

Bonus video: