Šehović: Pretvaranjem duga EPCG u akcijski kapital zaštićen državni interes

Akcionari EPCG usvojili su na redovnoj Skupštini u četvrtak odluku o pretvaranju poreskog duga preduzeća od 45 miliona eurau akcijski kapital
71 pregleda 5 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Arhiva Vijesti
Damir Šehović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.07.2014. 12:51h

Usvajanjem odluke o pretvaranju poreskog duga Elektroprivrede (EPCG) od 45 miliona eura u akcijski kapital države, iako sa zakašnjenjem od nekoliko mjeseci, zaštićen je državni interes, a pritom nije ugroženo normalno poslovanje energetske kompanije, ocijenio je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Damir Šehović.

"Država je konačno ovom konverzijom naplatila ono što joj pripada - nesporno na zakonu zasnovano potraživanje po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa, EPCG je napokon ispoštovala ovogodišnji zakon o budžetu, dok je njen menadžment, nadam se, izvukao pouku da posljedice njihovih pogrešnih poslovnih odluka moraju da snose oni sami i kompanija kojom upravljaju, a ne naši poreski obveznici, što je svojevremeno kroz rebalans budžeta traženo", objavio je Šehović na Facebook profilu.

Ta dokapitalizacija, kako je dodao, predstavlja jasnu poruku svim kompanijama ne samo da moraju plaćati poreze i doprinose koje duguju državi, nego i da je prošlo vrijeme socijalizacije gubitaka nastalih kao posljedica njihovih sopstvenih pogrešnih poslovnih odluka.

"Primijenjeni model konverzije, koji je nakon usvajanja amandmana koji sam predložio postao sastavni dio Zakona o budžetu za ovu godinu, inače je u potpunosti zasnovan na pozitivnim zakonskim propisima i utemeljen u našoj poslovnoj praksi", rekao je Šehović.

Prema njegovim riječima, nominalna vrijednost akcija, po kojoj je obavljena konverzija, a koja je niža od one po kojoj je kompanija A2A 2009. godine kupila 43,7 odsto akcija države, sa druge strane je najbolji argument da je u ovom poslu u potpunosti zaštićen interes države.

Akcionari EPCG usvojili su na redovnoj Skupštini u četvrtak odluku o pretvaranju poreskog duga preduzeća od 45 miliona eurau akcijski kapital.

Za odluku su glasali predstavnici Vlade i italijanske kompanije A2A. Protiv je bio predstavnik manjinskih akcionara Vasilije Miličković.

Nakon emisije akcija EPCG po osnovu pretvaranja duga u akcijski kapital, država će imati 56,9 odsto, A2A 41,7 odsto, a manjinski akcionari 1,34 odsto akcija elektroenergetske kompanije.

Redovna skupština akcionara EPCG održana je nakon nekoliko odlaganja. Skupština je prethodno bila zakazana za 30. jun, ali je odložena iz, kako je objašnjeno, tehničkih razloga.

Redovna Skupština akcionara bila je prvobitno zakazana za 27. jun, ali je pomjerena za 30. jun, a dnevni red je proširen sa četiri nove tačke, među kojima je i odluka o pretvaranju duga u akcijski kapital.

O toj odluci trebalo je da se raspravlja na vanrednoj Skupštini akcionara 11. aprila koja je odložena jer se nijesu pojavili predstavnici države. Vlada, kako je tada objašnjeno, nije dobila saglasnost italijanskog partnera A2A za pozitivno izjašnjavanje o predloženim tačkama dnevnog reda.

Vlada je trebalo da kroz dokapitalizaciju naplati poreski dug EPCG do 31. marta, na osnovu amandmana Šehovića, koji je postao sastavni dio Zakona o budžetu.

Bonus video: