Kamatne stope prijetnja finansijskoj stabilnosti države

"Kamatne stope na novoodobrene kredite bilježe rast. Prosječne ponderisane pasivne kamatne stope na ukupne depozite i dalje imaju silazni trend" istakli su u CBCG
0 komentar(a)
cbcg, Foto: Luka Zeković
cbcg, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.07.2014. 13:35h

Savjet Centralne banke (CBCG) zaključio je da su kamatne stope izuzetno visoke i da imaju negativan uticaj na očuvanje finansijske stabilnosti zbog čega je odlučeno da vrhovna monetarna institucija uputi preporuku bankama da u narednom periodu snize nivo aktivnih kamatnih stopa.

To je saopšteno danas iz CBCG nakon sjednice Savjeta na kojoj je usvojena Informaciju o stanju bankarskog sektora Crne Gore za maj 2014. Godine.

"Kamatne stope na novoodobrene kredite bilježe rast. Prosječne ponderisane pasivne kamatne stope na ukupne depozite i dalje imaju silazni trend" istakli su u CBCG.

Socijalistička narodna partija (SNP) uputila je u skupštinsku proceduru izmjene zakona o obligacionim odnosima kojim je predviđeno ograničavanje kamatnih stopa na kredite koje banke i mikrofinasijske institucije (MFI) odboravaju građanima i privredi.Poslanici o tome treba da se izjasne narednih dana.

Prema predlogu zakona, SNP predlaže da kamatna stopa na godišnjem nivou za kredite koje banka odobri firmama ne može biti veća od 14 odsto, a građanima 15 odsto. Za kredite koje odboravaju MFI predlaže se maksimalna kamatna stopa od 16 odsto i za firme i za građane.firmama.

Centralna banka (CBCG) već drugu godinu preporučuje Vladi da izmijeni taj zakon da bi utvrdila najvišu ugovorenu kamatnu stopa, što izvršna vlast do sada nije poštovala.

Bonus video: