Štićenici će primati naknadu sa Biroa

To je predviđeno izmjenama Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti
57 pregleda 0 komentar(a)
novac, kovanice, Foto: Shutterstock
novac, kovanice, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.07.2014. 15:58h

Štićenici zavoda i centara za obrazovanje djece sa posebnim potrebama po završetku školovanja imaće pravo da se prijave za novčanu naknadu po osnovu nezaposlenosti koju dodjeljuje Zavod za zapošljavanje.

To je predviđeno izmjenama Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti koji je Vlada juče usvojila. Visina naknade iznosiće 40 odsto minimalne zarade na nivou države što je oko 77,2 eura. Procijenjeno je da će imati 150 korisnika te novčane naknade za koju će se do kraja ove godine u bruto iznosu izdvojiti 100.000 eura iz budžeta.

Da bi ostvarili pravo na tu naknadu, potrebno je da se Zavodu donese rješenje o usmjeravanju u odgovarajući obrazovni program i dokaz o stečanom nivou obrazovanja. Novina je i da će studenti koji žele da se uključe u mjere aktivne politike zapošljavanja biti obuhvaćeni zakonom.

Vlada je usvojila i analizu poreskog opterećenja tržišta rada i uticja na zapošljavanje koja je pokazala da bi smanjenje doprinosa izazvalo povećanje već visokih deficita fondova PIO i zdravstva. Zato je, između ostalog, predloženo da se zadrže važeća zakonska rješenja u pogledu visine fiskalnih opterećenja zarada na teret poslodavca i zaposlenog, i da se definišu osnove za dugoročĉnu politiku u oblasti oporezivanja troškova rada.

Usvojena je informacija o potrebi angažovanja finansijskog eksperta u arbitražnim postupcima protiv Crne Gore koja je pokazala da će za taj posao u ovoj godini i u januaru naredne biti potrebno od 250 do 270 hiljada eura.

Bonus video: