PUPI: Sumnjive milionske uplate EPCG za A2A

Svoje sumnje PUPI zasniva na činjenici da je EPCG u većinskom vlasništvu države, i da je zbog toga obveznik zakona o javnim nabavkama“
4 komentar(a)
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 05.07.2014. 14:15h

Partija udruženih penzionera i invalida (PUPI) podnijela je juče zbog sumnjivih javnih nabavki krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu protiv Elektroprivrede i italijanske kompanije A2A koja rukovodi njenim menadžment od 2009. godine.

„Menadžment A2A u EPCG dao je nalog da se plati inostranoj firmi Bein iz Milana 2.075.100 eura na ime konsultanskih usluga grubo kršeći Zakon o javnim nabavkama, pa je evidentno da se radi o teškom kriminalnom djelu i ostvarivanju milionske protivpravne finansijske koristi, a na štetu države Crne Gore, EPCG, građana-potrošača električne energije“, ističe se u prijavi tužiocu koju je potpisao politički direktor PUPI-a Mileta Joksimović.

Iz PUPI-a su VDT-u dostavili pregled ispostavljenih faktura strane kompanije od 2011. zaključno sa 2013. godinom i očekuju od VDT-a da pokrene krivični postupak za odgovorna lica, da će „zaustaviti dalju besomučnu milionsku otimačinu, a da će samim tim cijena električne energije biti znatno niža i prihvatljiva za sve njene potrošače“.

Svoje sumnje PUPI zasniva na činjenici da je EPCG u većinskom vlasništvu države, i da je zbog toga obveznik zakona o javnim nabavkama“.

„Neobjavljivanjem javnog tendera za nabavku u milionskim iznosima kod nas podnosilaca krivične prijave izaziva opravdanu sumnju da se radi o visokoj korupciji (pranju novca) i organizovanom kriminalu“, navodi se dalje u prijavi.

Stavke se ne poklapaju u izvještajima

UPI napominje da se u izvještaju EPCG za transakcije sa povezanim pravnim licima navode dvije stavke za pravne i konsultanske usluge koje su plaćene kompaniji A2A iz Breše, bez javnog tendera, u iznosima 2.533.000 eura u 2011. i 5.051.000 u 2012.

„To nije usaglašeno u finansijskom izvještaju gdje se na strani 52. navode uvećane stavke savjetovanja i pravnih usluga i to su iznosi u 2011. 5.456.988 eura i 2012. godini 4.284.538 eura“, stoji između ostalog u prijavi.

Bonus video: