Potvrđena apsurdnost u kojoj se nalazi crnogorska ekonomija

"Naš predlog Zakona o crnogorskoj razvojnoj banci „čami“ u skupštinskim ladicama, čak nije dobio priliku ni da bude na dnevnom redu, a kamoli da se o njemu raspravlja"
0 komentar(a)
Branko Radulović, Foto: Zoran Đurić
Branko Radulović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.06.2014. 12:11h

Najava o osnivanju Razvojne banke, koja je iz Vlade došla pod pritiskom Svjetske banke, potvrđuje svu apsurdnost u kojoj se nalaze crnogorska ekonomija i finansije i neukost, štetočinstvo, drskost i koristoljublje vlasti, ocijenio je poslanik Demokratskog fronta, Branko Radulović

Prema njegovim riječima, Razvojna banka predstavlja značajnu finansijsku instituciju u državama Evropske unije i na nivou same EU, sa značajnim portfeljom i podrškom ukupnom održivom razvoju u mnogim projektima u partnerstvu sa međunarodnima finansijskim institucijama i komercijalnim bankama.

"Struktura sredstva koja se usmjeravaju u prethodnoj i ovoj godini je takva da oko 60 odsto ide na nove investicije, a oko 40 odsto na povećanje likvidnosti privrede“, naveo je Radulović.

On je podsjetio da je Pokret za promjene u prethodna dva saziva Skupštine i Demokratski front u ovom sazivu insistirao na formiranju Razvojne banke Crne Gore.

"Naš predlog Zakona o crnogorskoj razvojnoj banci „čami“ u skupštinskim ladicama, čak nije dobio priliku ni da bude na dnevnom redu, a kamoli da se o njemu raspravlja na plenarnim sjednicama“, rekao je Radulović.

Pokret za promjene je u prethodna dva saziva Skupštine i Demokratski front u ovom sazivu insistirao na formiranju Razvojne banke Crne Gore

„Normalno, kao i u svim segmentima, a posebno u održavanju finansijske discipline i postizanju punih efekata održivog razvoja, preduslov svega je profesionalna i stručna vlast. Dešavanja u Investiciono razvojnom fondu i plasman sredstava u posljednjih godinu od kad ga vodi Đukanovićev aparatčik Vukčević, potvrđuje da je bolje da nemamo nikakav fond nego onakav koji služi isključivo za finansiranje propalih projekata i biznisa Đukanovićevoj bratiji i parazitima“, smatra Radulović.

U Skupštini je, kako je kazao, prije nekoliko dana, kada je razmatran godišnji izvještaj Centralne banke Crne Gore, guverner Milojica Dakić predlog o formiranju Razvojne banke nazvao „ispričanom pričom“.

"Očigledno je da su i ovaj guverner i ovakav režim ispričana priča, nažalost sa tragičnim posljedicama po Crnu Goru“, ocijenio je Radulović.

To je, kako je dodao, još jedan primjer neodrživosti Crne Gore u ekonomskom, a i ukupnom razvojnom i integracionom smislu u postojećim političkim odnosima sa dominacijom Demokratske partije socijalista.

"Nadam se da je toga duboko svjesna Socijaldemokratska partija i gospodin Krivokapić“, zaključio je Radulović.

Iz Vlade je ove sedmice, tokom posjete delegacije Svjetske banke, saopšteno da je Crna Gora vrlo blizu zaključivanja novog aranžmana sa tom instutivijom u cilju unaprijeđenja fiskalne politike i obezbjeđivanja garancija za državni razvojni fond.

Bonus video: