SB će podržati razvoj privatnog sektora

„Potvrda da smo na dobrom putu je i impozantno interesovanje stranih investitora i realno očekivanje da budemo najbrže rastuća ekonomija i investiciona destinacija"
54 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2014. 18:14h

Svjetska banka (SB), kako su saopštili njeni predstavnici, spremna je da još snažnije podrži razvoj privatnog sektora u Crnoj Gori u cilju ukupnog ekonomskog rasta i razvoja.

Premijer Milo Đukanović i izvršni direktor SB, Frank Hemskerk, ocijenjeno je da je saradnja Crne Gore i te institucije izuzetno dobra i otvorena.

“Đukanović je ukazao na odgovornu politiku Vlade u oblasti fiskalne i politike javnih finansija, uz ocjenu da je pred Crnom Gorom period jačanja ambijenta za razvoj biznisa kroz strukturne reforme i dalje unaprijeđenje poslovnog ambijenta”, navodi se u saopštenju.

Podrška SB, kako je rekao Đukanović, je u tom kontekstu izuzetno značajna.

On je dodao da prisustvo SB u Crnoj Gori predstavlja priznanje za dosadašnju finansijsku politiku i podršku daljem snaženju ekonomije.

„Potvrda da smo na dobrom putu je i impozantno interesovanje stranih investitora i realno očekivanje da budemo najbrže rastuća ekonomija i investiciona destinacija”, kazao je Đukanović.

Đukanović i Hemskerk su razgovarali o potrebi ubrzanog ekonomskog razvoja regiona, kao preduslova za prevazilaženje istorijskih zaostajanja i ukupnog napretka.

Crna Gora blizu zaključivanja novog kredita sa SB

Crna Gora je vrlo blizu zaključivanja novog aranžmana sa Svjetskom bankom (SB) i njenim jedinicama u cilju unaprijeđenja fiskalne politike i obezbjeđivanja garancija za Investiciono-razvojni fond (IRF).

Ministar finansija Radoje Žugić saopštio je da se u narednih nekoliko mjeseci očekuje realizacija veoma povoljnog kredita sa Svjetskom bankom.

"Pregovori su počeli prije pola godine. Riječ je o novom modelu koji smo nazvali Inovativni model finansiranja mjerljivih rezultata u unaprijeđenju fisklane politike, koja se ispoljava kroz brojne fiskalne parametre", rekao je Žugić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa izvršnim direktorom SB, Frankom Heemskerkom.

TV Vijesti, Ljubica Milićević

Žugić je kazao da postoji mogućnost i da Crna Gora kod Multilateralne agencije za garantovanje investicija (MIGA), članice grupacije SB, zatraži garancije za IRF, eventualno bankarski sistem, u cilju obezbjeđivanja jeftinijih izvora finansiranja i saniranja ranjivosti monetarnog sistema koje se prije svega odnose na visok nivo kamatnih stopa.

"MIGA nema nijedan projekat kojim garantuje bilo stranom bilo domaćem investitoru u Crnoj Gori. Možda je prilika da kandidujemo mogućnost davanja garancija za razvojni državni fond, eventualno bankarski sistem", kazao je Žugić.

Postoji mogućnost, kako je dodao, i da MIGA da garancije za neadekvatna zaduženja opština, kako bi se njihovi dugovi restrukturirali.

Prema riječima Heemskerka, u novom modelu partnerstva sa Crnom Gorom radiće se na većem uključivanju privatnog sektora kao pokretača svih aktivnosti u prioritetnim sektorima - turizmu, energetici, poljoprivredi i prerađivačkoj industriji.

"U svim tim oblastima treba voditi računa o obezbjeđivanju održivosti infrastrukture, informaciono-komunikacione tehnologije, kao osnove za razvoj tih oblasti. Da bi to sve urodilo plodom morate imati čvrstu vladu, čvrsto vođstvo, da Vlada određuje pravi smjer za javne izdatke i ulaganja", poručio je Heemskerk.

On je saopštio da su u Crnoj Gori predstavnici nekolikio jedinice SB, što govori o snažnom partnerstvu koje može biti i jače.

Delegaciju Svjetske banke na čelu sa Heemskerkom, koja boravi u posjeti Crnoj Gori, čine predstavnici Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA), Međunarodne finansijske korporacije (IFC) i Multilateralne agencije za garantovanje investicija (MIGA).

Bonus video: