Pet miliona eura kredita Goranoviću za osvanje novih tržišta

"U gradu kakav je Nikšić, koji nažalost trenutno ima problem nezaposlenosti, ovim će biti omogućena i dobra šansa za zaposlenje“
135 pregleda 3 komentar(a)
Goranović, Foto: Ivan Petrušić
Goranović, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 25.06.2014. 17:02h

Šef kancelarije evropske banke za obnovu i razvoj u Crnoj Gori, Đulijo Moreno, boravio je danas u Nikšiću povodom nedavnog potipsivanja 5 miliona eura kreditnog arnažaman sa Industrijom mesa Goranović. Moreno je kazao da su, kavlitet, potencijal i renome ove kompanije omogućili kreditni aranžman kako bi zapravo u narednom periodu Industrija mesa Goranović mogla postati jak i konkurentan regionalni igrač na tržištu mesne industrije.

"Mislim da je posebno važno što je ovo primjer kako mali i srednji biznis može da bude ozbiljan i profitabilan u Crnoj Gori. Prije dvadesetak godina počeli su sa mesarom, a sada imaju dvije fabrike koje predsatvljaju vrhunac umjetnosti u domenu kvaliteta, bezbjednosti i oblasti zaštite životne sredine. Naša uloga je da sada razvijemo i podržimo taj potencijal i zaista vejrujemo da u nekom srednjeročnom periodu Industrija mesa Goranović može da ima važnu ulogu u regionu i osvoji nova tržišta“, istakao je Moreno.

Sve je to, smatra Moreno, dio strategije da se u nekom budućem periodu kroz podršku lokalnog razvoja proizvodnje sirovina, tj. svinja, govedi, itd, smanji uvoz istih iz inostranstva.

"U gradu kakav je Nikšić, koji nažalost trenutno ima problem nezaposlenosti, ovim će biti omogućena i dobra šansa za zaposlenje“, zaključio je Moreno.

Vlasnik Industrije mesa Goranović, Đorđije Goranović, samtra da je kreditni aranžmana od izuzetne važnost za brži i dinamičniji rast u narednom periodu, pogotovu u veoma izaovnoj misiji osvajnja novih tržišta.

"Jedan veliki dio sredstava biće iskorišćen za finansiranje postojećih kredita, a jedan dio će biti uložen u marketing i osvajanje novih tržišta, ako i za kupovinu dijela opreme za ono što su naše ambicije na izvoznim tržištima“, kazao je Goranović dodajući da kompanija svoje proizvode trenutno izvozi na tržišta Srbije, BiH, Kosova, Makedonije i Rusije.

On je dodao da je domaća primarna proizvodnja deficitarna kada su u pitanju svinjsko i pileće meso zbog čega i dalje postoji potreba za velikim uvozom, ali se nada da će se uz pomoć resornog ministartsva u nekom skorijem vremenu naći startegija za pervazilažnje takve situacije.

EBRD je od sticanja nezvaisnosti u Crnoj Gori finasirao 43 projekta ukupne vrijednosti od oko 450 miliona eura.

Bonus video: