Po njemu je sve u redu: Radi u firmi kojoj je kao šef IRF dao milion eura

Novi Volvoks dobio milion eura na ime "trajnih obrtnih sredstava" od državnog Fonda čije su kamate niže od komercijalnih
110 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2014. 17:18h

Vjerujem da sam posao u Investiciono razvojnom fondu (IRF) obavljao profesionalo i savjesno, a da bilo koje preduzeće nije bilo privilegovano niti povlašćeno u odnosu na IRF", kazao je "Vijestima" doskorašnji direktor tog državnog fonda Predrag Poček.

On je pojasnio zbog čega je IRF odobravao kredite ugostiteljskim i trgovinskim preduzećima, što nije primarni cilj Fonda, te kako to da sada radi u jednom od preduzeća koja su korisnici kredita IRF - Novom Volvoksu. Novi Volvoks je dobio milion eura na ime "trajnih obrtnih sredstava" od državnog Fonda čije su kamate niže od komercijalnih. Tokom prošle godine IRF je pored opravki restorana Leonardo sa više miliona eura pomagao i Nero's, Master inženjering i Novi Volvoks, svi povezani sa porodicim Vladana i Miodraga Ivanovića.

Da li to smatrate problematičnim i kako objašnjavate podatak da radite u firmi čiji ste razvoj pomagali dok ste bili u prilici da raspolažete državnim novcem?

Fond je, za vrijeme dok sam bio zaposleni u IRF-u na različitim pozicijama, odobrio i realizovao na stotine kreditnih aranžmana i sarađivao sa svim poslovnim bankama u Crnoj Gori i finansijskim institucijama. Iz načina na koji ste intonirali vaše pitanje, to bi moglo da znači da bi moglo biti problematično da nastavim radni angažman u bilo kojem preduzećem sa kojim je IRF imao poslovnu saradnju. Inače kompanija u kojoj sad radim, od svog osnivanja, ima A kreditni rejting kod poslovnih banaka, sve svoje finansijske obaveze izmiruje u roku i na bijeloj je listi poreskih obveznika.

Da li ste kao izvršni direktor Investiciono razvojnog fonda odobrili 225.000 kredita za kupovinu i rekonstrukciju podgoričkog restorana Leonardo tokom 2013. godine? Ako jeste, molim vas da pojasnite po kom osnovu je taj kredit odobren i kakve veze ugostiteljski objekat ima sa misijom IRF-a?

Shodno Zakonu, Statutu i drugim aktima Investiciono razvojnog fonda, kreditnu politiku i pojedinačne odluke o kreditima donosi Odbor direktora IRF-a. Prethodno, organi fonda - kreditni sektor, sektor rizika, izvršni direktor i Kreditno-garantni odbor, na bazi primljenih zahtjeva, dokumentacije i analize, pripremaju predlog za Odbor direktora. Dakle, niti sam ja lično, niti bilo koji pojedinac u fondu odobrio bilo koji kredit ili donijeli bilo koju politiku, već je to pitanje prethodno jasno postavljenih pravila i definisanih procedura.

Zbog čega je tokom 2013. godine IRF odobravao kredite za trgovinske i ugostiteljske objekte?

Odobravanje svih kredita, pa i kredita za koje ste pokazali posebno interesovanje, jeste u okviru poslovne politike Investiciono razvojnog fonda. Molim vas da se za detaljnije informacije o poslovnoj politici obratite nadležnim službama u Investiciono razvojnom fondu.

Bonus video: