Domaće agencije pred gašenjem zbog divljih internet sajtova

"Više puta smo ukazivali na problem poslovanja na internetu sa posebnim osvrtom na oglasne sajtove kao i sajtove stranih agencija”
75 pregleda 4 komentar(a)
Bedem Budva, Foto: Vuk Lajović
Bedem Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 24.06.2014. 22:26h

Poslovanje turističkih agencija u Crnoj Gori dovedeno je u pitanje, a mnogima prijeti gašenje zbog brojnih divljih internet sajtova koji prodaju turističke aranžmane za našu zemlju bez ikakve kontrole i plaćanja obaveza državi“, upozorili su juče iz Crnogorskog turističkog udruženja (CTU).

“Turističke agencije podržavaju zdravu konkurenciju, ali je poslovni ambijent u toj mjeri narušen da turističke agencije ulaze u zonu opstanka ili skorog gašenja. Gotovo isključivi razlog je visok stepen sive, nelojalne konkurencije. Više puta smo ukazivali na problem poslovanja na internetu sa posebnim osvrtom na oglasne sajtove kao i sajtove stranih agencija”, stoji u upozorenju koje je “Vijestima” dostavljeno iz sektora turističkih agencija pri CTU.

"Ovakvi sajtovi uglavnom naplaćuju oglašavanja od 50 do 200 € eura godišnje za postavljanje oglasa za smještajni objekat. Kompletan promet oglašavanja se nigdje ne prikazuje"

"Ovakvi sajtovi uglavnom naplaćuju oglašavanja od 50 do 200 € eura godišnje za postavljanje oglasa za smještajni objekat. Kompletan promet oglašavanja se nigdje ne prikazuje. Vlasnici smještajnih jedinica uglavnom oglas plaćaju na privatne račune vlasnika sajta. S obzirom da su vlasnici oglasnih sajtova najčešće strani državljani, uplate se obavljaju kod naših banaka na nerezidentne devizne račune. Vlasnicima objekata sve izgleda prilično legalno”, ističu u CTU.

Oni napominju da uspješniji sajtovi imaju i do 2.000 objekata: "Prostom računicom možete doći do cifre od 200.000 eura zarade - 2.000 objekata puta 100 eura je 200.000 eura”.

"Obavezno svim oglašivačima naložiti poštovanje zakona Crne Gore, posebno u smislu da svaki takav sajt mora imati transparentnog vlasnika sa svim neophodnim podacima"

"Obavezno svim oglašivačima naložiti poštovanje zakona Crne Gore, posebno u smislu da svaki takav sajt mora imati transparentnog vlasnika sa svim neophodnim podacima. U praksi na internetu se pojavljuju i drugi oblici nezakonitog posredovanja u uslugama smještaja, rentakara, izleta... Česti prekršioci su agencije za nekretnine koje potpuno otvoreno posreduju u uslugama izdavanja smještaja”, ističu u CTU.

Ta organizacija je uputila zahtjev da se vlasnici sajtova upozore na neophodnost usklađivanja poslovanja sa propisima Crne Gore.

“Smatramo da je svim vlasnicima sajtova potrebno poslati upozorenje od strane Uprave za inspekcijske poslove sa rokom od sedam dana za korekciju propusta na svojim sajtovima. Predlažemo da se svima dostavi Pravilnik o oglašavanju i sponzorstvu kako ne bi bilo nesporazuma oko toga šta treba da urade”, zaključuju iz CTU.

Uprava za inspekcijske poslove odredila je inspektora koji će se isključivo baviti ovom problematikom.

Bonus video: