Prerada KAP: U najkraćem roku isplatiti potraživanja radnika

„Nemamo namjeru mirno čekati taj ishod sudskih sporova između KAP-a i Prerade, jer smo siti sudskih procesa i čekanja na njihovu naplatu“, poručuju iz NVO
1 komentar(a)
Prerada, KAP protest, KAP blokada, Kombinat, Foto: Vesko Belojević
Prerada, KAP protest, KAP blokada, Kombinat, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 24.06.2014. 12:51h

Bivši radnici Prerade, pogona Kombinata aluminijuma (KAP), apelovali su na nadležne organe da riješe zastoj u realizaciji kupoprodajnog ugovora između ukrajinskog biznismena Romana Denkoviča i stečajne uprave, kako bi se što prije isplatila radnička potraživanja.

Iz nevladinog udruženja Prerada KAP saopšteno je da iako je od potpisivanja kupoprodajnog ugovora između Denkoviča i Veselina Pejovića, novih vlasnika bivše fabrike za Preradu aluminijuma i stečajne uprave, prošlo 15 dana, ne nazire se da li će i kada biti isplaćena potraživanja bivših radnika utvrđena pravosnažnim sudskim presudama.

„Apelujemo na nadležne pravosudne organe i državne institucije da hitno riješe nastalu situaciju, jer među bivšim radnicima najviše je socijalno ugroženih i nezaposlenih, a ima i bolesnih“, navodi se u saopštenju.

Iz te NVO su kazali da ne znaju kome je sada u interesu da se pravi opstrukcija i pometnja u realizaciji ugovora kada je Denkovič spreman da pokrene proizvodnju u Preradi aluminijuma.

„Ukoliko se ovaj problem ne riješi u najkraćem mogućem roku, pozvaćemo svih 350 bivših radnika koji po pravosnažnim presudama imaju pravo na naplatu svojih potraživanja da blokiramo kapiju fabričkog kruga Prerade aluminijuma i ulaz u zgradu Privrednog suda kao opomena zbog navedenih dešavanja. Nadamo se da do uličnih protesta neće doći i da će se ovaj slučaj riješiti što je moguće prije“, rekli su iz Prerade.

Navodno, kako su dodali, problem je administrativne prirode, ali radnici opravdano strahuju da će se njihova nadanja izjaloviti, kakvih je primjera bilo i ranije.

Radnici smatraju da postoji opstrukcija iz nekog neformalnog centra moći, jer sva potraživanja radnika nastala nezakonitim ponašanjem bivšeg vlasnika i domaćeg menadžmenta ne prelaze sumu koju je Denkovič već uplatio.

„Ovo tim prije što Denkovič, novi vlasnik Prerade aluminijuma, instalira opremu za novu vrstu proizvodnje u Preradi, iako nije izmirio sve obaveze iz ugovora. On je za Preradu već uplatio 1,2 miliona eura što je dovoljno da podmiri sva potraživanja radnika prema pravosnažnim presudama koje su u stečajnom postupku i utvrđena za isplatu“, objasnili su iz Prerade.

U tom udruženju insistiraju da se sva potraživanja bivših radnika isplate istovremeno, a ne parcijalno i odvojeno, odnosno jednu sad, a drugu kad bude završen spor koji imaju KAP i Prerada aluminijuma.

„Nemamo namjeru mirno čekati taj ishod sudskih sporova između KAP-a i Prerade, jer smo siti sudskih procesa i čekanja na njihovu naplatu. Naše sudske sporove smo sve dobili i tražimo naplatu kada već ima para za to“, poručili su iz Prerade.

Bonus video: