Šućur pisao Skupštini: Poslanici, manite se podmetanja

Poslanici opozicije kritikovali su Šućura zbog duga za koncesije koji je narastao na 5,1 milion i što ugovore nije raskidao na vrijeme
120 pregleda 9 komentar(a)
Radoš Šućur, Foto: Arhiva Vijesti
Radoš Šućur, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.06.2014. 14:43h

Direktor Uprave za šume Radoš Šućur uputio je dopis predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću, potpredsjednicima kao i svim šefovima poslaničkih klubova u kojem iskazuje svoje negodovanje zbog stavova poslanika, koji su ga prije nekoliko dana, tokom rasprave o izvještaju o radu Komisije za koncesije, optužili za zloupotrebe i nerad.

“Javno pozivamo poslanike koji se žele baviti ovom osjetljivom djelatnošću da dođu u Upravu u Pljevlja, gdje će odgovorno biti informisani o svemu, a nakon toga, nadam se da će bez obzira na političku pripadnost pravilno informisati javnost, a time svoju časnu funkciju obavljati na pravi način. Ovim želimo da u vremenu pred nama zajedno i istinito polažemo račune pred nadležnim organima, da se manemo podmetanja, jer neminovno ide vrijeme evroatlanskih integracija”, naveo je Šućur.

Poslanici opozicije su naveli da je dug koncesionara od 5,1 miliona prevelik, da ga je Uprava za šume tolerisala, da ugovore nije raskidala na vrijeme...

Poslanici opozicije su naveli da je dug koncesionara od 5,1 miliona prevelik

Prema njegovim riječima pojedini poslanici, koristeći izvještaj o reviziji DRI vezan za korišćenje koncesija, iznose u javnost, potpuno netačne informacije, a tiču se korišćenja državnih šuma.

“Ključna je neistina odnosi se na dugove korisnika državnih šuma, a samim tim i neistinu na kakav se način odnosi Uprava za šume prema dužnicima i ne samo Uprava, već i drugi državni organi. Podatak da dug korisnika šuma - koncesionara iznosi po DRI oko 5,1 milion eura je potpuno netačan. Naime, to je dug preduzeća koja su, u postupku privatizacije kroz stečaj, još prije više godina likvidirana, preduzeća koja su u stečaju i preduzeća sa kojima je raskinut Ugovor. Sve se ovo ne odnosi na Upravu za šume. To je šturo objašnjeno i u izvještaju DRI koji koriste poslanici. Iznos koji se tiče ovakvih preduzeća je četiri miliona eura. Preostali dug od 1.100.000 se tiče onih čiji je ugovor aktivan. Prije dva mjeseca smo otpočeli postupak raskida sa još dva korisnika koncesija u iznosu od 700.000 eura, tako da će se realni dug svesti na oko 400.000 eura što je u zoni dobre naplativosti i praktično se odnosi na jednomjesečno zaduženje”, naveo je Šućur. On je kazao da Uprava za šume ima problem sa onima koji ne trpe zakonit i uređen sistem a “nažalost, imaju podršku ponekad i unutar državnih organa”.

“Na sceni su i planovi aktivnosti kako sve učiniti crnim”, naveo je Šućur.

Bonus video: