Biće formirano strukovno udruženje krojača i dizajnera

Udruženje će biti otvoreno za sve zainteresovane krojače, dizajnere i modelare-konstruktore
0 komentar(a)
Smotra mode, Foto: Arhiva "Vijesti"
Smotra mode, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.06.2014. 11:43h

U Crnoj Gori će biti formirano strukovno udruženje modnih krojača, dizajnera i modelara-konstruktora odjeće, saopšteno je iz Zanatsko-preduzetničke komore (ZPK).

Odluka je donijeta u subotu na sastanku u Kotoru, a inicijativu je podržalo više od 20 vlasnika preduzeća i najpoznatijih imena sa crnogorske modne scene.

Osnivačka skupština će se održati sredinom jula, a Zanatsko-preduzetnička komora pripremiće statut i osnivačka akta.

Udruženje će biti otvoreno za sve zainteresovane krojače, dizajnere i modelare-konstruktore. Na sastanku je takođe odlučeno da prva aktivnost Udruženja bude uvođenje majstorskog ispita za krojački zanat.

Za članstvo u Ispitnom odboru predložene su vlasnica krojačkog salona B.N.G. & NIT iz Herceg Novog, Rada Vujičić i modelar i konstruktor odjeće iz Kotora, Monika Orlando.

One će sa ostalim zainteresovanim članovima Ispitnog odbora posjetiti Zanatsku komoru Koblenc u Njemačkoj, gdje će se upoznati sa radom njemačkih ispitnih odbora i prenijeti iskustvo u Crnu Goru.

"Nakon toga biće održana prva pilot obuka i polaganje majstorskog ispita u Crnoj Gori po njemačkim standardima. Pilot projekat su podržale sve relevantne institucije u Crnoj Gori, koje će u četvrtak imati drugi radni sastanak", saopšteno je iz ZPK.

Krojači koji budu učestvovali na obuci i položili majstorski ispit, dobiće majstorsko pismo kao najveći dokaz o kvalifikaciji u zanatstvu.

"Članovi udruženja će imati mogućnost da jačaju svoja preduzeća i konkurentnost na tržištu, formiraju sopstveni kadar, unapređuju struku i garantuju za kvalitet", navedeno je u saopštenju.

Bonus video: