Po prijavi CEAC-a saslušani Perišić i Kašćelan

CEAC prijavio VDT da je nezakonito prisvojen dio novca od prodaje aluminijuma
70 pregleda 2 komentar(a)
Veselin perišić, Foto: Luka Zeković
Veselin perišić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.06.2014. 15:54h

Stečajnog upravnika Kombinata aluminijuma Veselina Perišića i izvršnog direktora državnog Montenegro bonusa Aleksandra Kašćelana saslušali su prethodne sedmice inspektori Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala, saznaju “Vijesti”.

Perišić i Kašćelan nekoliko dana nijesu odgovarali na pozive “Vijesti” da bi odgovorili da li su saslušani i kako su se izjasnili na optužbe bivšeg partnera Vlade u Kombinatu, CEAC-a ruskog tajkuna Olega Deripaske.

Vlada je Montenegro bonus zadužila za organizovanje proizvodnje u KAP-u nakon otvaranja stečaja u julu prošle godine.

CEAC, jedan od najvećih povjerilaca Kombinata aluminijuma, tražio je u martu od Vrhovnog državnog tužilaštva da istraži da li je dio novca od prodaje aluminijuma bankrotiranog KAP-a nezakonito prisvojen, odnosno nije postao dio stečajne mase.

Deripaskino ofšor preduzeće od crnogorskog Tužilaštva je zahtijevalo da ispita gdje su milioni od prodaje aluminijuma zbog sumnje da ih je kompanija Montenegro bonus nezakonito prisvojila i nanijela štetu povjeriocima aluminijumske fabrike.

Rusi su KAP-om upravljali od 2005. do sredine prošle godine. Zbog duga državi, Vlada je tražila uvođenje stečaja. CEAC se žalio na sve odluke iz stečajnog postupka, a tražili su i da se poništi prodaja imovine KAP-a za 28 miliona eura nikšićkom Unipromu Veselina Pejovića.

Bankrotirani KAP ukupno duguje oko 360 miliona eura. Najviše potražuju ruske kompanije i banka, država Crna Gora i Elektroprivreda kojoj je ostao dužan za struju.

Bonus video: