Poništen tender Direkcije za saobraćaj od 120 hiljada eura

Državna komisija će vratiti firmi „Preduzeće za građevinski nadzor i labaratorijska istraživanja“ naknadu za vođenje žalbenog postupka u iznosu od 1.200 eura, dok će Direkcija za saobraćaj istoj firmi morati da nadoknadi troškove sastavljanja žalbe u iznosu od 726 eura
902 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki poništila je, po službenoj dužnosti, tender Ministarstva saobraćaja i pomorstva, odnosno, Direkcije za saobraćaj za nabavku usluge obavljanja stručnog nadzora nad izvođenjem radova i izgradnji puta Vrulja – Mijakovići, dužine oko 7,5 kilometara.

Naručilac sporne nabavke prethodno je, kao najpovoljniju ponudu, na tenderu Direkcije za saobraćaj, procijenjene vrijednosti 120 hiljada eura, izabrao ponudu firme „Projectman“ iz Podgorice.

Državna komisija će vratiti firmi „Preduzeće za građevinski nadzor i labaratorijska istraživanja“ iz Podgorice, žaliocu i drugurangiranoj kompaniji na ovom nadmetanju, naknadu za vođenje žalbenog postupka u iznosu od 1.200 eura, dok će Direkcija za saobraćaj istoj firmi morati da nadoknadi troškove sastavljanja žalbe u iznosu od 726 eura.

Ne ulazeći u ocjenu žalbenih navoda, Državna komisija je poništila tender po službenoj dužnosti zbog bitnih povreda i neusaglašenosti tenderske komisije sa odredbama Zakona o javnim nabavkama koje su mogle da dovedu do diskriminacije zainteresovanih lica ili ograničenja tržišne konkurencije.

Državna komiija je utvrdila da Direkcija bila dužna da u konkretnom postupku nabavke stručnog nadzora nad izvođenjem radova, pored licence predviđene članom 124(stav1) Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, kao dokaz, dostavi i licencu za izvođenje geodetskih radova, dio usluga koje su predmet nabavke, što on nije učinio.

Komisija je, takođe, utvrdila da Direkcija za saobraćaj nije tenderskom dokumentacijom, na jasan i precizan način, definisala rok izvršenja predmetnih usluga.

Pored navedenog, naručilac sporne nabavke imao je još nekoliko nezakonitosti zbog čega je Državna komisija poništila ovaj tender.

Bonus video: