Nikšić: Poslovne prostore u Domu revolucije daju u zakup na 30 godina; Perović: Najistorijskija sjednica od Drugog svjetskog rata

Prema riječima predsjednika Opštine Nikšićć Veselina Grbovića očekuju da će opština od zakupa prihodovati oko 150.000 eura na godišnjem nivou
450 pregleda 0 komentar(a)
Veslin Grbović, Foto: Svetlana Mandić
Veslin Grbović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 29.08.2018. 11:55h

Odbornici Skupštine opštine (SO) Nikšić usvojili su danas odluku da se poslovni prostori u Domu revolucije, čija je rekonstrukcija u toku, daju u zakup na period do 30 godina.

Najbolji ponuđač biće određen javnim nadmetanjem, a poslovni prostori se izdaju u viđenom stanju i zakupac je obavezan da u njima organizuje i izvede sve neophodne radove kako bi što prije bili funkcionalni.

Zakupcu se novac uložen u adaptaciju i opremanje neće uračunavati kao zakupnina, moraće prostor privesti namjeni najmanje za godinu, a neće ni imati pravo na povraćaj sredstava ukoliko odustane od zakupa.

Pozitivno mišljenje već su dali Ministarstvo finansija i Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Prema riječima predsjednika Opštine Nikšićć Veselina Grbovića očekuju da će opština od zakupa prihodovati oko 150.000 eura na godišnjem nivou.

"Došli smo do situacije da imamo prosto jednu navalu potencijalnih investitora zainteresovanih od malih do velikih prostora. Nećemo moći svima izaći u susret, pogotovo onima koji traže te male prostore ali bitno je da će Dom revolucije krenuti u novi život", kazao je Grbović.

Odbornik DPS-a Rajko Perović kazao je da je riječ o revolucionarnoj odluci i da je ovo „najistorijskija sjednica od Drugog svjetskog rata“.

"Svaki čovjek koji voli ovu opštinu mora istinski da se raduje ovoj odluci. Ona je dobra i iz bezbjednosnog razloga, ako imamo u vidu koliko je ljudi u njemu stradalo, ali i iz ekonomskog jer će Dom revolucije biti pretvoren u poslovni centar. Što je Delta za Podgoricu, to će Dom revolucije biti za Nikšić", poručio je Perović.

Glavni arhitekta Nebojša Adžić kazao je da su uspjeli da sa skromnim sredstvima, riječ je o 800.000 eura koliko je izdvojeno za rekonstrukciju dijela objekta, priviku nekoliko kredibilnih investitora, a da im sada slijedi izrada projektnog rješenja.

Predsjednik opštine će formirati Komisiju koja će oglasiti Javnim pozivom javno nadmetanje za davanje u zakup poslovnih prostora u objektu Doma revolucije i sprovesti postupak javnog nadmetanja, dok će početnu visinu zakupnine po metro kvadratnom, za svaki segment pojedinačno, utvrditi Komisija za procjenu vrijednosti nepokretnosti Uprave za nekretnine Crne Gore - PJ Nikšić.

Jednoglasno je usvojena odluka o davanju saglasnosti Opštine za kupovinu poslovnih prostora za potrebe smještaja Službe zaštite i spasavanja.

Kako je kazala Rosanda Nikolić, direktorica Direkcije za imovinu, u izvještaju MUP-a o stanju sistema zaštite i spasavanja za prošlu godinu, navodi se da objekti u kojima je sada smještena Služba ne ispunjavaju neophodne uslove.

Nikšićki vatrogasci će na korišćenje dobiti prostore površine do 500 metara kvadratnih, a Opština će za to izdvojiti do 170.000 eura. Poslovni prostori će pored prostorija za obavljanje administrativnih poslova, imati i halu za smještaj najmanje tri kamiona-vatrogasna vozila, kao i odvojenu prostoriju za pripadnike Službe.

Na sjednici je usvojen i izvještaj o izvršenju budžeta i investicione politike za period januar-jun 2018. godine.

Predstavljajući izvještaj Ivana Ćetković, rukovodilac odjeljenja za trezor, kazala je da su ukupni primici za ovaj period ostvareni su iznosu od 11,6 miliona eura što čini 58,64 odsto od planiranih 19.870.000 eura.

"Izuzimajući sredstva prenesena iz prethodne godine ostvareno je oko 100.000 primitaka više nego u istom period prošle godine. Sve ovo govori da izvršenje budžeta teče očekivanom dinamikom”, kazala je Ćetković.

Što se izdataka tiče oni iznose nešto preko osam miliona što čini 41 odsto godišnjeg plana, od čega se na tekući budžet odnosi 7,125 miliona, a na investicioni milion.

“Investicioni budžet je u izvještajnom periodu ostvaren sa 27,3 odsto. Najveći procenat izvršenja, kao i prethodnih godina, očekuje se u drugoj polovini godine. Tako je u prošloj izvršenje u drugoj polovini godine bilo trostruko veće nego u prvom polugodištu, jer u drugom pristižu fakture za mjesece kada su najbolji vremenski uslovi za izvođenje radova”, istakla je Ćetković i dodala da se nadaju da će "ovo biti još jedna godina bez rebalansa budžeta".

Rajka Radonjić, odbornica DPS, kazala je da se po prikazanim ekonomskim pokazateljima nastavlja trend razvoja opštine što potvrđuje tezu da Nikšić u ekonomskom smislu doživljava preporod.

Bonus video: