Protiv oštrijih kazni za polovnjake: Građani voze stara vozila jer loše žive

Damjanović najavio amadmansko djelovanje kako bi se vozači rasteretili dijela poreza na promet tako što bi plaćali porez od 3%
0 komentar(a)
automobil,polovan automobil, Foto: Shutterstock
automobil,polovan automobil, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.06.2014. 13:55h

Vlasnici korišćenih vozila, plovnih objekata, vazduhoplova i letilica ukoliko ih ne budu preveli na sebe u propisanim rokovima biće novčano kažnjeni više nego što je to sada definisano Zakonom o porezu na promet upotrebljavanih motornih vozila, plovnih objekata, vazduhoplova i letilica.

Parlamentarni Odbor za ekonomiju, budžet i finansije usvojio je juče izmjene tog akta kojima je definisano da se korišćena vozila, plovni objekti i letilice moraju u roku od 15 dana od dana kupovine ili sticanja prevesti na novog kupca koji državi po tom osnovu plaća porez na promet od pet odsto.

Prema predlogu zakona firma koja ne prevede vozilo na sebe i plati državi dažbine od pet odsto kazniće se u rasponu od 1.000 do 11.000 eura.

Postojeće rješenje je kazna od 550 do 11.000 eura.

Odgovorni u pravnom licu, poreski posrednik i fizičko lice za nepoštovanje zakona umjesto dosadašnjih 55 do 550 eura plaćali bi od 300 do 2.000 eura.

Almer Kalač (Bošnjačka stranka) ocijenio je da je ta oblast potpuno neuređena i da se postavlja pitanje da li je oštrija kaznena politika dobro rješenje.

Izvještaj o finansijskim kontrolama da se dostavlja Skupštini i DRI: Sa Odbora za ekonomiju, Foto: Savo Prelević

“Zbog lošeg standarda građani voze jeftinija i stara vozila. Dešava se da jedno vozilo promijeni po nekoliko vlasnika, a da se ne prevodi. Ne čini se ništa da se građanima olakša, već se samo nameću veće dažbine. Prevod na drugog vlasnika bi morao biti jeftiniji”, istakao je Kalač.

Aleksandar Damjanović (SNP) najavio je amadmansko djelovanje kako bi se vozači rasteretili dijela poreza na promet tako što bi plaćali porez od tri odsto.

“Ovo je šansa da stotinama hiljada vozača Ministarstvo finasija izađe u susret da plate manje dažbina, jer je postojeća stopa visoka i voze se mnoga vozila koja nijesu prevedena. Na taj način bi proširili poreski obuhvat i imali korist na duži rok”, kazao je Damjanović.

Pomoćnik ministra finansija Novo Radović je kazao da se niko do sada nije žalio na visoku stopu, te da će ministarstvo razmotriti predlog za njeno smanjenje.

Usvojeni su predlozi izmjena zakona o sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru.

Predstavnik nevladine organizacije Institut Alternativa Marko Sošić kazao je da bi godišnji konsolidovani izvještaj o sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola trebalo da bude dostupan javnosti i dostavljen Skupštini i Državnoj revizorskoj instituciji (DRI).

“Poslanici po tom pitanju treba da amandmanski djeluju”, predložio je Sošić.

Pripremaju novi zakon za Investiciono-razvojni fond

Predsjednik Upravnog odbora Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević najavio je jeftinije kreditne linije za sjever države u odnosu na postojeće za jedan odsto, kao i veće aktivnosti.

“To su najpovoljniji krediti gdje se kamatna stopa kreće od 3,5 odsto. Plasirali smo sjeveru 2013. 16 miliona eura, a dodatno smo pojačali aktivnosti u ovoj godini”, istakao je Vukčević na odboru koji je razmotrio izvještaj IRF-a za prošlu godinu.

On je kazao da su u toku pripreme novih zakonskih rješenja za IRF koja će im dati veća ovlašćenja i mogućiti da dodatno obore kriterijume za kreditiranje.

Bonus video: