Projekat za Krtole: Kazar mijenja ideje još jednom

„Ističemo da se naši ciljevi nisu suštinski izmijenili, ali su se izmijenile ideje kako da ih ostvarimo"
6 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2014. 16:49h

Gradonačelnik Tivta Ivan Novosel utvrdio je nacrt izmjena i dopuna Urbanističkog projekta „Pržno I“ a koji je od juče stavljen na desetodnevnu javnu raspravu. Prvobitni UP „Pržno I“ koji je rađen po željama vlasnika velikog zemljišnog kompleksa u uvali Pržna u Krtolima - katarskog državnog investicionog fonda „Qatari Diar“, SO Tivat je usvojila 29. decembra 2011. godine.

Katarci su u međuvremenu došli do zaključka da im ni takav UP ne odgovara da što prije oplode svoje ulaganje u Tivat, pa su Opština Tivat i njihova ovdašnja firma „Qatari Diar Hotel and Property Investment Montenegro“ (QDHPIM) 16. oktobra prošle godine sklopili sporazum o izradi izmjena i dopuna UP „Pržno I“.

QDHPIM je Opštini Tivat za to uplatio 7,76 hiljada eura, a ova je opet angažovala podgorički Centar za arhitekturu i urbanizam (CAU), obrađivača prvobitnog UP „Pržno I“, da taj planski dokument uskladi sa najnovijim željama i potrebama bogatih Kataraca.

„Ističemo da se naši ciljevi nisu suštinski izmijenili, ali su se izmijenile ideje kako da ih ostvarimo. Tokom pripremnih aktivnosti na realizaciji projekta na lokaciji Plavi horizonti, u okviru UP „Pržno I“, došli smo do zaključka da predmetni plan ne predstavlja najbolje riješenje za realizaciju našeg projekta“,piše pored ostalog, u inicijativi za donošenje izmjena i dopuna UP „Pržno I“, a koju je lokalnoj upravi Tivta uputio izvršni direktor QDHPIM, Gregori Benkherst.

QDHPIM je vlasnik velikog zemljišnog kompleksa od oko 300 hiljada kvadrata u uvali Pržno, jednoj od najljepših na Crnogorskom primorju, čija je pješčana plaža i zaštićeni objekat prirode.

Ovu lokaciju, zajedno sa tamošnjim starim hotelom „Plavi horizont“ Katarci su 2008. kupili od tivatskog HTP „Primorje“ za skoro 25 miliona eura. Osim što su srušili stari hotel i u nekoliko navrata se lokalnoj upravi i Vladi žalili na navodno neodgovarajuće planske dokumente i imovinske probleme u zemljišnom kompleksu kojeg su kupili ne od države, već od privatne kompanije, Katarci do sada nisu puno odmakli u realizaciji svoje investicije u gradnju elitnog hotela i turističkog resorta ranga 5 zvjezdica, vrijednog preko 250 miliona eura u uvali Pržna.

Sada, po novoizmijenjenom UP „Pržno I“, tamo namjeravaju graditi kondo-hotel sa 150 smještajnih jedinica i još 76 u hotelskim depandansima. Ukupna površina zahvata izmjena i dopuna UP „Pržno I“ je 15,5 hektara, a na tom prostoru napraviće se se ukupno 60 hiljada kvadrata bruto-građevinske površine objekata spratnosti od P do S+P+4, odnosno do osam etaža iznad zemlje kada je u pitanju zvonik koji će po QDHPIM, biti lendmark obilježje njihovog kompleksa u uvali Pržna.

U odnosu na prvobitni UP, povećani su indeksi zauzetosti terena na 0,165 , odnosno izgrađenosti na 0,39.

Iz QDHPIM su najavili da su u pregovorima sa tri renomirana svjetska luksuzna hotelijerska lanca da jedan od njih bude operater novog objekta u uvali Pržna popularno nazvanog „Beyond Horizon“.

U konkurenciji su Four Seasons“, „Ritz Carlton Reserve“ i „W“. Novi kompleks, prema najavama QDHPIM, obezbjediće novih 300 stalnih i oko 500 sezonskih radnih mjesta.

Bonus video: