Medojević: DF na plenumu neće podržati anekse za Sveti Stefan

On je naveo da su svi predstavnici opozicije u Odboru za ekonomiju insistirali da Vlada mora obezbjediti valjane garancije, kao što su činidbene i bankarske
88 pregleda 18 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.06.2014. 15:12h

Demokratski front neće na plenumu Skupštine podrzati anekse ugovora o Svetom Stefanu, Miločeru i Kraljičnoj plaži, kazao je poslanik ove koalicije i predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Dva poslanika DF-a Emilo Labudović i Veljko Vasiljević glasali su u ponedjeljak na zakonodavnom odboru za ove anekse uz svoj amandman da zakupac gradnju hotela Kraljičina plaža počne do kraja ove godine i da ga završi za tri godine.

Predsjednik kluba poslanika DF Goran Danilović juče je kazao da ovim amandmanom žele natjerati zakupca da ispuni svoje obaveze, a najavo je mogućnost da će i na planeumu glasati za anekse ukoliko bude prihvaćen njihov predlog.

Danilović je kazao i da će ukoliko ostalima iz opozicije bude neprihvatljiv taj predlog razmisliti "da li će uopšte ulaziti u priču o glasanju".

Medojević je kazao da zbog spekulacija iz nekih medija i "takozvanih opozicionih krugova" želi da saopšti da DF neće podržati ove Vladine anekse.

"Df je i danas kao i prethodnog puta protiv pokušaja Vlade da se naknadnim izmjenama ponovo nagodi sa sumnjivim investitorima protiv kojih se vode ozbiljni sudski sporovi zbog pranja novca. DF je od početka vrlo oštro i argumentovano godinama kritikovala sve sumnjive aranžmane Vlade oko Svetog Stefana, ukazujući na ogromni korupcionaški potencijal, konflikt interesa ljudi iz Vlade i ozbiljne propuste u Ugovorima koji su i otvorili ogromne mogućnosti za zloptrebe, naknadne promjene ugovora, sukobe, promjene partnera, međusobne optužbe, neplaćanja zakupnina, najave tužbi zbog prevara, arbitraža, hapšenja partnera zbog pranja novca, i tako dalje", kazao je Medojević.

Insistirali na garancijama

On je naveo da su svi predstavnici opozicije u Odboru za ekonomiju insistirali da Vlada mora obezbjediti valjane garancije, kao što su činidbene i bankarske, da bi se uopšte moglo ozbiljno sagledavati namjera investora i potreba za produženjem koncesije.

"Naši članovi u Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo su tragom te inicjative to zatražili kao obavezni dio bilo kog sličnog ugovora, da bi se moglo raspravljati o njegovoj usklađenosti sa Ustavom i pravnim sistemom, što je i nadležnost ovog Odbora. Na odboru za Ustavna pitanja se ne raspravlja o meritumu niti stavovi i glasanje poslanika na tom odboru opredjeljuju glasanje na plenumu. Glasa se samo da li su predlozeni akti u skaldu sa Ustavom i pravnim sistemom, i često jednoglasno", obrazložio je Medojević.

On je naveo da je nepostojanje valjanih garancija kupaca i investitora zaštitni znak svih korupcionaških privatizacionih ugovora ove vlasti zbog čega je država već platili stotine miliona eura na ime državnih garancija i odštetnih zahtjeva uslučajevima KAP, Željezara..., a realnim smatra opasnosti od naplate novih penala i arbitražnih presuda.

"Kako Vlada nije dostavila Odboru za ekonomiju nikakve valjane garancije u vezi ovih aneksa, nijesu se stekli uslovi ni da se uopšte raspravlja o osnovanosti zahtjeva za produženjem koncesija. Svu odgovornost za eventualne arbitražne sporove nastale kroz realizaciju ovih ugovora snosiće Vlada Crne Gore. DF se i u svom programu zalaže da Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža kao vrijednosti od nacionalnog značaja budu vraćeni u vlasništvo i pod upravljanje države i da sve ove štetne ugovore treba odmah raskinuti. To će biti jedna od prvih obaveza nove vlasti u kojoj će DF činiti njen važan segment. Sve u skladu sa principom zaštite inteersa države i vladavine prava", naveo je Medojević.

Aneksima ugovora koje je tražio zakupac a predložila Vlada produžava se zakup hotela Kraljičina plaža sa 30 na 90 godina, a Svetog Stefana i Miločera sa 30 na 42 godine. Odbor je njihovim usvajanjem dao saglasnost da se cijena zakupa smanji za 30 odsto, da zakupac može da u ovom kompleksu gradi i prodaje vile, kao i da hoteli ne moraju više biti otvoreni 11 mjeseci godišnje već osam.

Bonus video: