Parnica Vektra Aviation - CKB: Duguju 1,38 miliona, čudni putevi kredita

Advokatica CKB-a poručila je da je najvažnije što je vještak utvrdio da je novac po osnovu kredita uplaćen kompaniji
166 pregleda 0 komentar(a)
Vektra, Foto: Vesko Belojević
Vektra, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 10.06.2014. 16:16h

Saslušavanjem vještaka finansijske struke Hamida Šabovića juče je u Privrednom sudu počela glavna rasprava u parnici koju je Crnogorska komercijalna banka (CKB) povela protiv Vektre Aviation, kompanije biznismena Dragana Brkovića, zbog nevraćenog kredita.

Prvobitno odobreni kredit krajem 2008. iznosio je 1,18 miliona eura. Dug Vektre Aviation, sa obračunatim kamatama, prema nalazu vještaka, sada iznosi 1,38 miliona eura.

“Sredstva od kredita nijesu potrošena za obrtna sredstva Vektre Aviation, već su istog dana (31.12.2008. godine) kada su prenešena na devizni račun tog preduzeća prenijeta na račun Vektre Montenegro i ponovo vraćena u CKB”, rekao je vještak Šabović.

On je naveo da sredstva od kredita nijesu mogla biti dostupna Vektri Aviation za namjenu za koju su prvobitno bila ugovorom o kreditu predviđena jer devizni račun služi sa plaćanja ili prilive novca sa inostranstvom.

Punomoćnik Vektre Aviation Ranko Grbavac sumnja da je naloge za prenose novca “samoinicijativno davao CKB”, tvrdeći da takav nalog od Brkovićeve kompanije ne postoji.

Advokatica CKB-a Senja Radović prigovorila je što su pitanja punomoćnika tuženog sugestivna i istakla da je najvažnije u ovom sporu što je vještak utvrdio da je novac po osnovu odobrenog kredita zaista uplaćen.

On je zato pitao Šabovića da li je našao nalog Vektre Aviation, a vještak mu je odgovorio da takav nalog nije našao.

“Takav nalog Vektre Aviation nijesam našao. Nijesam to utvrđivao”, dodao je Šabović.

On je napomenuo da postoje kartice i podaci iz knjigovodstva prema kojima se može zaključiti da je Vektra Aviation pozajmila novac Vektri Montenegro.

Advokatica CKB-a Senja Radović prigovorila je što su pitanja punomoćnika tuženog sugestivna i istakla da je najvažnije u ovom sporu što je vještak utvrdio da je novac po osnovu odobrenog kredita zaista uplaćen.

“Ostalo nije od važnosti za ovaj spor”, smatra advokatica Radović.

Da bi nedoumice otklonila, sudija Mirjana Pavićević tražila je od vještaka Šabovića da dopuni svoj nalaz.

Ona zahtijeva da objasni ko je dao nalog za prenos odobrenog kredita sa deviznog računa Vektre Aviation na Vektru Montenegro.

Glavnu raspravu je odgodila za 11. jul.

Zbog istog nenaplaćenog potraživanja CKB već dvije godine traži pokretanje stečaja u ovoj Brkovićevoj kompaniji.

Konačna odluka trebalo bi da bude donesena do kraja ovog mjeseca.

Stečajevi i dugovi oko 200 miliona

Uz hercegnovsku Vektru Boka, Vektra Aviation je jedina preostala od ukupno sedam Brkovićevih kompanija u kojoj još nije na zahtjev CKB-a i OTP-a pokrenut stečajni postupak.

Brkovićeve kompanije ostale su dužne povjeriocima oko 200 miliona. Stečaj je uveden Vektri Montenegro, Vektri Jakić, Vektra Vodi, Horizon Logisticu i Vektri Investments.

Bonus video: