Uprava na imovinu godinama kasni sa dokumentom: Nema registra državne imovine

Državna revizorska institucija godinama upozoravala da nema podataka koji omogućavaju ekonomično korišćenje imovinom
103 pregleda 0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Vlada, Foto: Vesko Belojević
Vlada Crne Gore, Vlada, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 02.06.2014. 18:45h

Uprava za imovinu (UZI) ni u ovoj godini neće završiti jedinstvenu evidenciju državne imovine i formirati registar nekretnina u vlasništvu države, a što je trebalo da završi krajem 2010. godine. Kada bi taj posao mogao da se završi nema ni okvirnog datuma u Ministarstvu finasija i ovoj Upravi.

Prema Zakonu o državnoj imovini koji je stupio na snagu u martu 2009. godine ostavljen je rok od godinu i tri mjeseca da se taj posao završi.

Državna revizorska institucija (DRI) je u postupku revizije upravljanja državnom imovinom (službenim zgradama i poslovnim prostorijama) utvrdila brojne nepravilnosti među kojima je najznačajnija da UZI još nije formirala registar nepokretnosti.

Ovaj registar, kako je tada navedeno, preduslov je da bi korišćenje i davanje u zakup poslovnih prostora bilo ekonomično. Izvještaj DRI objavljen je u oktobru prošle godine i sadrži 10 preporuka o čijoj realizaciji Ministarstvo finasija i UZI u roku od pola godine je trebalo da izvijeste vrhovnu reviziju.

U Akcionom planu nije definisan vremenski okvir u kojem bi trebalo da se uspostavi jedninstvena evidencija državne imovine i formira registar nepokretnosti

Ministarstvo je u odgovoru na pitanje „Vijesti“ šta je konkretno urađeno kada je u pitanju preporuka DRI, odgovorilo da su u saradnji sa UZI preduzeli konkretne aktivnosti u cilju ispunjenja preporuka koje je dala DRI.

“Za potrebe uspostavljanja jedinstvene evidencije državne imovine Vlada je na predlog Ministarstva finansija usvojila Akcioni plan za uspostavljanje jedinstvene evidencije državne imovine, kojim su precizno definisane aktivnosti i faze u njihovoj realizaciji, kojima će se stvoriti preduslovi za uspostavljanje i vođenje jedinstvene evidencije državne imovine. Akcionim planom predviđene su i izmjene regulative u oblasti državne imovine, u dijelu koji se odnosi na uspostavljanje jedinstvene evidencije državne imovine”, odgovoreno je iz Ministarstva finansija.

U Akcionom planu nije definisan vremenski okvir u kojem bi trebalo da se uspostavi jedninstvena evidencija državne imovine i formira registar nepokretnosti.

Ministarstvo je u plan javnih nabavki za ovu godinu uvrstilo izradu softvera za uspostavljanje jedinstvene evidencije nepokretne i pokretne i imovine koja je data u zakup

U dokumentu se navodi da je analizom postojećeg nivoa evidencija i prethodnog načina izvještavanja o stanju državne imovine, zaključeno da postojeća evidencija ne zadovoljava standarde u dijelu baze podataka, kao i da ne postoji jedinstveno softversko rješenje koje omogućava vođenje evidencije o državnoj imovini.

Informacioni sistem treba da omogući UZI da u svakom trenutku ima tačan uvid u stanje ukupne imovine, imovine po pojedinim službama i da na brz i efikasan način raspolaže tačnim i kompletnim podacima.

Ministarstvo je u plan javnih nabavki za ovu godinu uvrstilo izradu softvera za uspostavljanje jedinstvene evidencije nepokretne i pokretne i imovine koja je data u zakup.

Za praćenje realizacije aktivnosti iz Akcinog plana formiran je operativni tim koji čine ministarstva finasija i za informaciono društvo i telekomunikacije, UZI i Uprava za nekretnine. Definisano je 10 aktivnosti koje treba da se realizuju do kraja ove godine.

"Jedinstvena evidencija nepokretnih stvari je preduslov da bi proces davanja poslovnih prostorija bio ekonomičan. Ta evidencija treba da sadži podatke sa koliko poslovnih prostora i kolikom površinom raspolaže država, kakva je njihova iskorišćenost po zaposlenom službeniku i koliko poslovnih prostorija nedostaje za obavljanje funkcija državnih organa. Ti podaci su potrebni da bi se utvrdio način rješavanja nedostatka poslovnih prostora“ konstatovala je DRI u svoj izvještaju.

Nema ni kriterijuma za davanje u zakup poslovnih prostora

DRI je preporučila da se propišu kriterijumi za davanje u zakup poslovnih prostorija, standardi za korišćenje kancelarijskih prostora po zaposlenom službeniku, kao i da se zakonom propiše da se izrađuju dokumenta za upravljanje državnom imovinom kojima bi se definisali dugoročni i kratkoročni ciljevi...

Preporučeno je i da Vlada što prije donese propis kojim će se urediti postupci javnih nabavki za diplomatsko-konzularna predstavništva i vojne misije, da se vodi jedinstvena evidencija poslovnih prostora koji se daju u zakup...

“Kada je riječ o preporukama koje se odnose na uspostavljanje kriterijuma i procedura uzimanja u zakup poslovnog prostora, izrade Strategije upravljanja državnom imovinom, kao i standarde za korišćenje kancelarijskog prostora po zaposlenom službeniku Ministarstvo finansija će u narednom periodu u saradnji sa nadležnim institucijama, prije svega sa UZI, pokrenuti procedure izmjene postojećih i izrade novih propisa kako bi se poštovale preporuke DRI”, kazali su u Ministarstvu.

Bonus video: