Deripaska gradi helidrom za sebe i Vladu

Ruski tajkun tražio dozvolu od Ministarstva turizma za gradnju helidroma u okviru raskošnog ljetnjikovca na rtu Platamuni
11399 pregleda 9 komentar(a)
Deripaskine vile Platamuni, Foto: Vuk Lajović
Deripaskine vile Platamuni, Foto: Vuk Lajović

Kompanija „Overseas assets management“, koju povezuju sa ruskim oligarhom Olegom Deripaskom, zatražila je od Ministarstva održivog razvoja i turizma da joj izda urbanističko-tehničke uslove za gradnju helidroma u okviru raskošnog ljetnjikovca na rtu Platamuni. To piše u dopisu resoru ministra Pavla Radulovića u koji su „Vijesti“ imale uvid.

Deripaska je prije nekoliko godina završio rezidencijalni kompleks od 11 vila na mjestu nekadašnje vojne baze u čiju je izgradnju najmanje uložio 50 miliona eura.

„Važećim planskim detaljnim urbanističkim planom „Rt Platamuni - Trsteno“ tretirane su vile koje predstavljaju veoma luksuzne turističke objekte poluzatvorenog i zatvorenog tipa, koje služe za odmor jedne ili više porodica sa posebnim osobljem i vrhunskim komforom. U pravilima za uređenje parcele definsano je da mogući sadržaji uz vile su svi koje dozvoljava predmetni prostor i konfiguracija terena, a koji su u funkciji luksuznog odmora, rekreacije i zabave. Takođe, u poglavlju pravila za izgradnju objekata navedeno je da sadržaj vile je slobodan i treba da odgovori na svaku turističku potrebnu konkretnog investitora“, piše u zahtjevu kompanije.

Helidrom bi gradili na svojim parcelama

Oni podsjećaju da planska dokumentacija koju citiraju je u skladu sa Prostornim planom priobalja.

„Kompanija Overseas assets management zainteresovana je za izgradnju helidroma Platamuni na parcelama koje su u našem vlasništvu”, ističu u toj firmi.

Navode da na taj način podižu nivo usluge u tom luksuznom turističkom kompleksu na još viši nivo i omogućavaju potencijalnim gostima da ih posjećuju i vazdušnim putem.

„Potrebu smo prepoznali i zbog činjenice da je u ljetnoj turističkoj sezoni aerodrom Tivat često prezauzet, pa bi gradnjom helidroma otvorili mogućnost našim gostima da izbjegnu gužve koristeći se G klasom vazdušnog prostora, kao i publikovanim VFR rutama“, navode u Deripaskoj kompaniji.

Kako ističu njihovi VIP gosti bi prvo slijetanje obavljali na aerodromu Podgorica, gdje bi prolazili sve zakonom propisane procedure za ulazak u Crnu Goru iz inostrastva.

„Potom bi iz Podgorice helikopterom bili transportovani do našeg kompleksa. Helidrom Platamuni bi bio izgrađen u skladu sa standadima i preporukama ICAO Aneksa 14, Tom 2, opremljen najsavremenijom svjetlosnom signalizacijom, meterološkom i protivpožarnom stanicom i svom savremenom vazduhoplovnom opremom, jer ga želimo osposobiti za korišćenje i u vremenskom periodu nakon zatvaranja aerodroma Tivat do kraja radnog vremena aerodroma Podgorica“, piše u dopisu.

Investicija bi obogatila turističku ponudu Crne Gore

Ističu da će na helidromu angažovati koordinatora letjenja koji će biti zadužen za pružanje svih potrebnih informacija pilotima vazduhoplova, kao i za koordinaciju sa aerodromskom kontrolom letjenja na aerodromu Tivat i prilaznom kontrolom letjenja Podgorica.

„Uvjereni smo da će izgradnja i registracija helidroma Platamuni značajno unaprijediti cjelokupnu turističku ponudu Crne Gore jer će privući VIP goste. Takođe, voljni smo bez naknade da otvorimo mogućnost korišćenja helidroma Platamuni za potrebe Vlade Crne Gore, za sve vanredne situacije, kao i za druge potrebe države Crne Gore“, zaključuje se u zahtjevu Deripaskine kompanije.

Do lijepog “parčeta” crnogorske obale Deripaska je došao tako što je njegova firma na tenderu koji je raspisao Fond za reformu sistema odbrane Srbije i Crne Gore za dva i po hektara zemlje platio 627.000 eura ili svega 18 eura po kvadratu zemlje na smu pjenu od mora. Ubrzo nakon toga je od Morskog dobra dokupio još hektar.

Nekadašnji gazda podgoričkog Kombinata aluminijuma, osim ljetnjikovca planirao je i izgradnju cijelog turističko-apartmanskog kompleksa, na gotovo pola miliona kvadrata koje je preko svoje firme K.P.M. limited kupio u zeleđu plaža Trsteno i Ploče, sve do Platamuna od kotorske Opštine.

Kompanija “K.P.M. Limidet” pokrenula je prije godinu i po zahtjev Ministarstvu održivog razvoja za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova, ali procedura dobijanja građevinske dozvole nije nastavjena.

Dvije firme koje kontroliše Deripaska vlasnici su 550 hiljada kvadrata zemlje na crnogorskoj obali.

Legalizuju divlje izgrađenu vilu i suteren

Kompanija „Overseas assets management“ zatražila je u julu prošle godine od Opštine Kotor da joj legalizuje djelove kompleksa za koje nije imala građevinsku dozvolu.

Firma je početkom marta prošle godine predala zahtjev za legalizaciju suterena od 97 kvadrata jedne od luksuznih vila u rezidencijalnom kompleksu na rtu, da bi, početkom jula, predala je novi zahtjev u kome stoji da je izgradila bez dozvole i vilu od 332 kvadrata sa prizmeljem i spratom.

Of-šor firma upisala prošlog ljeta hipoteku na turistički kompleks

Da je firma ruskog oligarha zaista uložila višemilionske svote u gradnju najluksuznijeg ljetnjikovca na Jadranu, potvrđuje i to da je of šor-kompanija „Tangril equities limited“ sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, upisala minulog ljeta u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine hipoteku na turistički kompleks na osnovu pozajmice od 50 miliona eura, koju je dala firmi “Overseas assets management”.

„Overseas assets management“ zvanično je vlasnik kompleks vila na Platamunima, koji objedinjuje dvije centralne, mermerom obložene palate od gotovo dvije hiljade kvadrata i devet „manjih“ vila. Unutar kompleksa koji se koristi unazad nekoliko godina u turističke srvhe su i svi prateći sadržaji od bazena, do ugostiteljskog objekta.

Naime, na zemljišnom komplesu od gotovo 20 hiljada kvadrata, nikao je kompleks vila od ukupno 2.800 kvadrata luksuznog prostora, koliko je uknjiženo u katastru, ali pojedine vile su nikle i bez građevinske dozvole.

Dvije, spojene cenralne palate prostiru se na 1600 kvadrata izgrađenog prostora, dok ostalih devet turističkih vila imaju od 100 do 300 kvadata.

Ovaj ljetnjikovac opasan je pet metara visokim kamenim zidom, kome je prilaz strogo zabranjen, a gostima je obezbijeđena potpuna diskrecija. Smješten je nedaleko od plaže Ploče, a do njega vodi put koji se slijepo završava i danonoćno ga čuva obezbjeđenje.

Bonus video: