"Maestralu" oprošteno pola miliona eura

Poslanik SNP-a dobio odgovore Ministarstva finansija o tome kome su opraštane kamate na poreski dug
91 pregleda 17 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Savo Prelević
Radoje Žugić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.05.2014. 19:15h

Kompanija Hit Montengro čija je djelatnost priređivanje kockanja i klađenja državi je platila 2,2 miliona eura poreskog duga, a otpisano joj je 557 hiljada na ime kamata za taj dug.

Tu informaciju dostavilo je Ministarstvo finansija poslaniku Aleksandru Damjanoviću (SNP ) u odgovoru na poslaničko pitanje koliko je otpisano kamata na poreske i carinske obaveze i ko je iskoristio tu povlasticu.

„Kako je moguće da firma koja se bavi priređivanjem kocke duguje državi 2,8 miliona sa kamatama. Na nju se odnosi 60 odsto otpisanih kamata, pa sumnjam da je možda taj zakon donijet samo zbog nje. Ako je izuzmemo sa spiska, onda ukupni otpis ne bi bio ni 0,4 odsto“, rekao je Damjanović juče u Skupštini

On je ukazao na činjenicu da se na listi poreskih dužnika koju objavljuju Ministarstvo finasija i Poreska uprava (PU) nije našlo ime slovenačke firme.

“Nema je na listi dužnika koja je objavljena 25. oktobra prošle godine, ni u aprilu ove godine jer je valjda platila dug. Uz to, nema je ni u vremenu prije nego je platila taj dug. Onda se odjednom pojavljuju kao dužnik. Za razliku od te firme, Razvršje koje je platilo dug uz otpis kamate nalazilo se na oktobarskom spisku poreskih dužnika”, kazao je Damjanović.

Ministarstvo finansija: Zakon o otpisu kamate nije donijet zbog HIT Montenegra >>>

Na sastanku Nacionalne turističke organizacije sa predsjednikom kompanije HIT Dimitrijom Picigom sredinom prošle godine naznačeno je da je Hit primjer uspješnog poslovanja u Crnoj Gori.

Damjanović je naveo da se mora preispitati poreski dug i vidjeti šta je sa ostalim firmama iz djelatnosti igara na sreću, ugostiteljstva i turizma.

Ministar finansija Radoje Žugić je obećao da će objasniti zašto Hit Montenegro nije bio na spisku poreski dužnika.

“Ta olakšica se može smatrati relativno efikasnom. Jedan broj obveznika koji je imao zaostale poreske obaveze uzrokovane dugogodišnjom ekonomskom krizom prevazišao je teškoće u poslovanju. Time su se stvorili uslovi da u narednom periodu blagovremeno izvršavaju tekuće poreske obaveze“, kazao je Žugić, dodajući da nema privilegovanih.

On je naveo da opštine nijesu iskoristile zakonsku mogućnost da naplate dio duga na lokalnom nivou, dok je Damjanović rekao da je to loše jer su i one veliki dužnici prema državi.

Iz Ministarstva finansija su krajem prošle godine na pitanje “Vijesti” da li je tačno da kazinu Maestral prijeti zatvaranje i da li je tačno da državi duguje šest miliona, odgovorili da su inspektori Poreske uprave utvrdili poreske obaveze ove kompanije u iznosu nešto višem od šest miliona eura.

Kako su pojasnili, obaveze su nastale jer je HIT Montenegro tražio da mu se na ulaganja u rekonstrukciju hotela odbije ulazni PDV. Inspekcija je, međutim, utvrdila da je vlasnik hotela HIT Nova Gorica i da HIT Montenegro iznos izvršenih ulaganja treba da fakturiše stvarnom vlasniku. Saopštili su i da je Hit Montenegro nakon ovog ukazivanja platio više od 50 iznosa utvrđene obaveze po osnovu PDV-a i poreza na dobit.

Bonus video: