Uticaj ukrajinske krize: Gradnja u Budvi pala za 20 %

Prostor od Jaza do Buljarice ostao lider u prodaji nekretnina, ko ima može da kupi sve od stana do hotela
19 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2014. 19:55h

Najunosniji biznis u Budvi - gradnja stanova i apartmana za tržište, zbog kojeg sa pravom je trebala svih prethodnih godina da nosi naziv metropolom urbanisitčkog lobija, a ne turizma, ozbiljno je uzdrman.

Milionska zarada, koja je godinama unazad se ostvarivala kroz gradnju lukksuznih zgrada, vila i apartmana, presahla je najnovijom krizom.

Upravo je građevinski lobi, svih prethodnih dvije decenije, od kada je počela ekspanzija gradnje stanova za tržište u Budvi, bio taj koji je predstavljao najjaču polugu i oslonac svake od vlasti.

Da je rusko - ukrajinska kriza, napravila mnogo veću štetu građevinskom nego turističkom biznisu, potvrđuje i to da je upravo na današnji dan za petinu manje zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola, nego u istom periodu lani.

To je zvanična podatak, koji je „Vijestima” saopšten u Opštini, u lokalnoj upravi, koja je polovinu svoje kase godinama unazad “ punila” zahvaljujući naplatom komunalija.

“U bruto iznosima realizacija budžeta se odvija po planu. Kad gledamo pojedinačno po broju investitora, u odnosu na prošlu godinu postoji manjak interesovanja za gradnju za nekih 20 odsto”, rečeno je “Vijestima”.

Dan za danom i milionski obrti su spali na sitninu

Ako je naplata komunalija “ zahvaljujući” ranije podignutim građevinama, za koje nijesu bile izmirene, na nivou projektovanih budžetom, sudeći po podacima na zvaničnom sajtu Sekretarijata za prostorno planiranje i održivi razvoj, izdavanje građevinskih dozvola u proteklih dva i po mjeseca je bukvalno presahlo.

Naime, sabirajući broj zahtjeva i građevinskih dozvola, praktično za proteklih dva mjeseca izdato je samo deset i to za manje objekte ili infrastrukturu.

Gro zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola je, odbijen, odnosno procedura obustavljena jer nijesu zaključeni ugovori za izmirivanje komunalija.

Problem plaćanja, osim domaćih graditelja, koji su se našli u velikim finansijskim problemima, sve više imaju i ruski investitori, koji su u protekle dvije godine glavni građevinski biznismeni u metropoli turizma.

Naime, u posljednjih mjesec dana i ruski graditelji imaju velike probleme u transferu novca iz inostranstva prije svega zbog sankcija Evropske unije, koje su uvedene zbog ukrajinske krize, te rigoroznih kontrola i zabrane novčanih transakcija od strane Evropskih korespodentskih banaka.

Analizom podataka, do kojih su “Vijesti” došle, iz dokumenta o stanju uređenja prostora za proteklih dvije godine , a koje su sačinili Sekretarijat za prostorno planiranje , kao i Sekretarijat za investicije, broj izdatih građevinskih dozvola, bilježi konstantan pad od 2012. godine.

Naime, Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj izdao je u perodu od 1. januara do 1. decembra 2012. ukupno 118 građevinskih dozvola.

Podnijeto je 211 zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole, od kojih je u 118 slučajeva se pozitivno odgovorilo, dok je donijeto 70 zaključaka o odbijanju zahtjeva ili obustavljanju postupka.

Već tokom 2013. uslijedilo je „zahlađenje“ u građevinskom biznisu, pa je tako minule godine, Sekretarijat za prostorno planiranje izdao 92 građevinske dozvole, 20 dozvola manje nego godinu prije.

Tokom 2013. ukupno je bilo podnijeto 150 zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole, od kojih je 46 odbijeno

Naime, tokom 2013. ukupno je bilo podnijeto 150 zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole, od kojih je 46 odbijeno.

I pored činjenice da je sve manje onih koji , ili imaju novca, ili žele da ulože u građevinski biznis, Budva je ostala i dalje najveće tržište nekretnina u Crnoj Gori.

Trenutno je na prodaji gotovo 90 odsto izgrađenih objekata.

Osim pojedinih starosjedioca, koji se ne bi odlučili da prodaju svoju djedovinu, trenutno u Budvi, ko ima novca može da kup sve što mu se dopada, jer bukvalno svi žele da prodaju imovinu - od stana do hotela.

Oglasi sa nekretninama preplavljeni su ponudom iz Budve.

Galerija

Bonus video: