"Dakićevci" pitaju: Da li je Ustavni sud stao na trulu dasku?

Ustavna žalba „dakićevaca“ je prvi put evidentirana, i slučaj otvoren, 28. februara 2017, pa rok za odlučivanje Ustavnog suda Crne Gore, kako tvrdi predstavnik bivših radnika Milan Vukčević, ističe 28. avgusta, a sve to shodno članu 39. Zakona o Ustavnom sudu
85 pregleda 0 komentar(a)
Milan Vukčević, Foto: Savo Prelević
Milan Vukčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.08.2018. 13:54h

Bivši radnici Radoja Dakića obratili su se predsjedniku Ustavnog suda dr Dragoljubu Draškoviću, zbog nepoštovanja zakonskog roka da o ustavnoj žalbi, koja se tiče ostvarenih prava bivših radnika ovog preduzeća, ta sudska instanca odluči u roku od 18 mjeseci.

Ustavna žalba „dakićevaca“ je prvi put evidentirana, i slučaj otvoren, 28. februara 2017, pa rok za odlučivanje Ustavnog suda CG, kako tvrdi predstavnik bivših radnika Milan Vukčević, ističe 28. avgusta, a sve to shodno članu 39. Zakona o Ustavnom sudu.

„Radi se o starom predmetu na čije se izvršenje čeka više od deset godina, pa se život radnika u čiju korist je donešena pravosnažna presuda, pretvorio u čekanje. Sve institucije u državi, po ovom pitanju, su već zauzele stav, kao i Evropski sud za ljudska prava“, istiće se u otvorenom pismu predsjedniku Ustavnog suda.

„Dakićevci“, podsjetimo, više od deset godina prema pravosnažnoj presudi potražuju više od 60 miliona eura sa kamatama.

„Nedonošenje odluke u roku sprječava nas da pitanje ponovo postavimo pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. Ovakvim nečinjenjem, ozbiljno je poljuljan ugled Ustavnog suda i povjerenje u pravosuđe. Ne umijemo da odgovorimo na pitanje, ali umijemo da ga postavimo i ono glasi: Da li je Ustavni sud stao na trulu dasku“, pitaju dalje u pismu „dakićevci“ Draškovića.

Vukčević dalje napominje da im je poznato „sugestivno mišljenje“ premijera Duška Markovića u vezi njihove inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona o stečaju.

Izvršna vlast smatra da nema osnova za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti odredbi ovog Zakona, ali je Ustavni sud ipak našao osnov za to i pokrenuo postupak.

„Očekujemo da na odluku Ustavnog suda ne utiču izvanpravni razlozi“, zaključio je Vukčević.

U srijedu novi protesti

„Dakićevci“ su za srijedu su najavili pred zgradom Vlade održavanje 500. mirnog protesta, i obilježiće svojevrsni „jubilej“.

„Mirno okupljanje istog dana nastavljamo ispred Ustavnog suda CG i pozivamo sve povjerioce (bivše radnike) da toga dana dođu pred ovaj sud“, naglasio je Vukčević.

Bonus video: