Česi nude 356 miliona, a Kinezi oko 277 miliona za gradnju drugog bloka TE

Ponuđeno je više modela za saradnju sa većinski državnom EPCG, kojom upravlja italijanski A2A
82 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2014. 13:32h

Češka Škoda Praha u konačnom za gradnju drugog bloka termoelektrane u Pljevljima nudi 356,7 miliona eura, kineski CMEC 278 miliona, a kineska Power China Hubei nudi 277 miliona eura, saznaju Vijesti.

Ponuđeno je više modela za saradnju sa većinski državnom Elektroprivredom, kojom upravlja italijanski A2A.

Odbor direktora EPCG će se tek izjasniti o partneru za taj posao.

Za gradnju TE u Pljevljima prijavilo se devet kompanija. U užem krugu ostalo je četiri, a za pregovore su izabrane ove tri.

U startu Škoda Praha je nudila da gradi elektranu snage od 250 megavata (MW) uz efikasnost od 39,5 odsto, po cijeni od 329,5 miliona eura.

Power Hubei je tada ponudila 269 miliona eura za termoblok od 220 megavata, a CMEC 210,5 miliona eura i 255 miliona za blok od 220 i 300 MW.

Konačne ponude su:

  • Kompanija Škoda Praha ponudila je gradnju bloka II snage 254 megavata (MW) sa električnom efikasnošću od 39,5 odsto
  • Kompanija Design Institute i China Machinery Engineering Corporation (CMEC) u uvodnim dokumentima navodi da je spremna da gradni TE snage 250 MW sa efikasnošću od 39 odsto
  • Kompanija Powerchina Hubei Electric Power Survey u ponudi nudi gradnju II bloka snage 250MW i efikasnosti od 39,2 odsto

"Sve tri kompanije koje su predale prijedlog nacrta ugovora i finalne ponude navode da su performanse projekta u skladu sa definisanim Idejnim projektom i da su spremne da obezbijede povoljna kreditna sredstva u visini od 85 odsto ukupno potrebnih, uz obaveznu tehničko-ekološku sanaciju postojećeg bloka. Potencijalni partneri navode da će novi blok odgovarati svim najzahtjevnijim uslovima savremene tehnologije (BAT), dobroj praksi evropskih zemalja i zaštite okoline prema svim direktivama EU", saopšteno je iz EPCG.

Dodaje se da će radna grupa i Upravljački komitet za sprovođenje projekta u narednom periodu analiziralti pristigle finansijsko-tehničke ponude na osnovu kojih će pripremiti biznis plan i opravdanost svakog projekta pojedinačno.

Nakon toga se očekuje izbor finalne ponude.

Galerija

Bonus video: