Krivokapić: Parlamentu davali razne epitete, meni zvuče ponosno

Dok izvršne vlasti ne postanu i odgovorne vlasti u punom smislu riječi, ustavnom, zakonskom, a samim tim poslovnom, imaćemo rast bez razvoja...
208 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2014. 13:03h

Mislim da su ključna poglavlja za biznis u regionu 23. i 24. Nije to ni poglavlje ekologije, nije to ni poglavlje o drugim slobodama. U ovom regionu su ključna poglavlja 23 i 24. Koliko bude vladavine prava, koliko bude bezbjednosti, sigurnosti, toliko će biti i uspješna ekonomija u ovom regionu”, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić,otvarajući regionalnu poslovnu konferenciju “ Biznis plus” koja je danas počela u bečićkom hotelu “Ibero star belvi”.

Konferenciju, koja je okupila više od 120 najuspješnijih menadžera kompanija iz regiona, organizuju nnezavisni dnevnik “Vijesti” sa partnerima – dnevnikom “ Finance” iz Slovenije, “Bussines.hr iz Hrvatske, Oslobođenjem iz BiH, Novim magazinom iz Srbije i makedonskim “Kapitalom”.

“Davno su shvatili da je pravda temelj države, ali u našem regionu to je i više od toga. Temelj osnovnog življenja u bilo kojem državnom bliku u ovom prostoru je upravo 23 i 24. I to je glavna privilegija evropskih integracija za ovaj prostor. Sve ostalo bismo možda mogli i sami. Ali naše male zajednice, naše zajednice iznurene prvo ratovima, a onda postratnim elitama, koje su negdje nastale u ratnoj logici, na ratni način, troše ove zemlje još uvijek.

Još uvijek je elita više problem nego prednost ovih prostora i nadam se da će vaša asocijacija biti ta nova elita koja će biti elita za 21. vijek, utemeljena u vladavini prava, a time u biznisu koji kreće odatle, a ne kako trajati u jednom pokušaju, u jednom koraku, nego kako trajati u generacijama poslovanja i stalno ubjeđvati i shvatiti i biznis kao državu”, kazao je Krivokapić.

On je dodao da “ svaka generacija ugradi svoj cilj u taj zid koji stalno treba da raste”.

"Mi bi rekli u Crnoj Gori kamen, nismo ništa zidali od cigli, sve smo zidali od kamena i taj kamen po kamen koji svako od nas treba da ugradi u građevinu države, a vi u građevinu vaših poslovnih inicijativnosti i vaših poslovnih aktivnosti. Uz dobre želje da će Skupština Crne Gore biti dorasla svom dijelu obaveza da stimuliše takvu Crnu Goru, i moje kolege u regionu da stimulišu takve druge države u regionu, parlamneti imaju i tu dodatnu odgovornost. Mnogo veću nego u nekim drugim, već stabilnim državama”, istakao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima tamo gdje su podjela vlasti tradicija, tamo gdje sudstvo je sudstvo, policija i tužilaštvo organi otkrivanja i gonjenja, parlamenti možda ne bi imali tu odgovornost.

“U našim zemljama parlamenti imaju ulogu više. Da ponekad premoste nedostatak iz drugih ustanova i institucija da ih podstaknu, da ih više iskontrolišu i, rekao bih, jače, narodski rečeno pritisnu, da rade svoje dužnosti. Crnogorski parlament to radi ako smijem reći. Dobili smo razne epitete, koji nekome zvuče loše, meni zvuče sasvim ponosno.

Da uzimamo više prava nego što nam pripada, da više kontrolišemo nego što nam pripada, mislim da je to za tranzicione zemlje neophodno, da bi izvršna vlast koja kontroliše sve resurse, postala i odgovona vlast. I tu su probelmi. Dok izvršne vlasti ne postanu i odgovorne vlasti u punom smislu riječi, ustavnom, zakonskom, a samim tim poslovnom, imaćemo rast bez razvoja, imaćemo rast koji ne znači bolji život građana, imaćemo pokazatelje iza kojeg ne stoji realan život. I kao i svaka kula od karata, dovešćemo naše zemlje u još težu situaciju kada istina postane očigledna svkom poslednjem građaninu, a time i nestabilnost. Zato se nadam da ćemo u dobroj saradnji predstavnika naroda, i onih koji stvaraju mogućnost za dostojanstvem život i rad, dolaziti do kvaliteta više”, zaključio je Krivokapić.

Operativna izvršna direktorka kompnije “Daily press”, Svetlana Plenter uvjerena je da je konferencija dobra prilika da se razmijene dobra iskustva, obnove kako poslovna tako i stara prijateljstva .

Galerija

Bonus video: