Sindikat KAP-a traži sastanak sa predstavnicima Vlade

"Poražavajuće je i to što električnu energiju za KAP treba da tražimo u okruženju, a imamo je u svojoj državi“
1 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Arhiva Vijesti
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 28.05.2014. 11:49h

Sindikat Aluminijuma podgoričkog Kombinata aluminijuma (KAP) traži hitan sastanak sa predstavnicima Vlade kako bi se riješilo pitanje obezbjeđivanja socijalnog programa za radnike kompanije, u slučaju njenog eventualnog gašenja.

„Sindikalna organizacija ima obaveze prema radnicima da im, u slučaju gašenja fabrike, obezbijedi kvalitetan socijalni program, koji bi osigurao isplatu otpremnina koje će im omogućiti da prebrode teške trenutke i obezbijede egzistenciju do eventualnog nalaženja novog posla ili sticanja prava na penziju“, naveo je u saopštenju predsjednik Sindikata Aluminijuma, Rade Krivokapić.

On smatra da je situacija u KAP-u, koji je deset mjeseci u stečaju, više nego katastrofalna, kao i da neriješeni i nagomilani problemi indiciraju da će proizvodnja biti prekinuta, a fabrika definitivno ugašena.

„Ništa nam trenutno ne uliva nadu u to da je moguć opstanak fabrike. Poražavajuće je i to što električnu energiju za KAP treba da tražimo u okruženju, a imamo je u svojoj državi“, rekao je Krivokapić.

On je dodao da bi Vlada trebalo eksplicitno da odgovori na pitanje da li je preče imati električnu energiju kao izvozni artikal ili metalnu industriju i cijeli repro lanac kao jak i konzistentan pokretač ekonomije.

„Tim pitanjem bi Vlada morala ozbiljno da se pozabavi, jer će ona snositi odgovornost za konsekvence koje ta odluka proizvede po crnogorsku privredu i građane“, poručio je Krivokapić.

Stečajni upravnik KAP-a, Veselin Perišić, trebalo bi ubrzo da zaključi ugovor o prodaji imovine kompanije nikšićkom Unipromu za 28 miliona EUR, ali se čeka odluka o cijeni struje za fabriku.

Perišić je ranije od vlasnika Uniproma, Veselina Pejovića, tražio da precizira ponudu u slučaju da mu Elektroprivreda (EPCG) i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) ne ispune zahtjev o garantovanoj cijeni struje od 38 EUR po megavat satu (MWh).

EPCG i CGES su nezvanično Pejoviću ponudili cijenu struje od oko 45 EUR po MWh.

Zvaničnu odluku treba da donese Skupština akcionara EPCG, koja je nedavno odložena, a nema još najave kada će ponovo zasjedati.

Bonus video: