Slučaj Feman: Prva banka sumnja na falsifikovanje naloga

Srbijanska firma Feman više od četiri godine ne može da naplati dio novca od prodaje akcija Elektroprivrede
77 pregleda 0 komentar(a)
Aco Đukanović, Foto: Boris Pejović
Aco Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.05.2014. 17:47h

Izvođenjem dokaza u utorak je u Privrednom sudu okončana višemjesečna parnica u sporu po tužbi jagodinskog preduzeća Feman protiv Prve banke Crne Gore kojom se traži nadoknada 17.000 eura, plus oko 6.000 eura kamate.

Srbijanska firma više od četiri godine ne može da naplati dio novca od prodaje akcija Elektroprivrede.

Sudija Borjanka Zogović najavila je da će presudu u ovom sporu strankama poslati poštom.

Miodrag Nikolić, vlasnik firme Feman i poslanik u Skupštini Srbije, akcije EPCG na berzi prodao je krajem septembra 2009, ali je samo 26.160 eura uspio da naplati tokom 2010. godine.

Razliku do punog iznosa od 43.680 eura prinudno u svoju korist od Holder brokera naplatila je Prva banka, koju kontroliše premijerov brat Aco Đukanović.

Punomoćnici Femana Milovan Milošević i Vasilije Miličković dostavili su juče tokom rasprave originale dva naloga za plaćanje sa memorandumom Holder brokera koji su 24. decembra 2009. upućeni Prvoj banci, ali ti nalozi nisu izvršeni, niti je Feman dobio novac od prodaje akcija.

„Originali se ne slažu sa kopijom. Ovo je posao za državnog tužioca kojem bi spise ovog predmeta trebalo odmah dostaviti“, kazao je punomoćnik Prve banke Petrašin Kasalica.

Miličković je uzvratio da je saglasan da se obavijesti tužilac, ali i da on „zbog ove pljačke odmah pohapsi“ odgovorne u Prvoj banci.

Drugi punomoćnik Femana zamolio je Kasalicu da od ovog spora „ne pravi komediju“.

On je objasnio da je kopija naloga, koja je bila u spisima suda, „samo skenirana i umanjena u odnosu na originale“.

Prethodno su pred sudom bivša službenica Prve banke Ljerka Rondović i bivša radnica Holder brokera Marija Mitrić potvrdile da je dat nalog o prenosu novca Femanu.

Vještak finansijske struke Hamid Šabović nalazom je utvrdio da su računi brokerske kuće bili prohodni te da je ovaj nalog morao biti izvršen od strane banke.

Bonus video: