Marković u Draču: Nema dogovora o novim obavezama dok ne realizujemo već preuzete

"Veoma odlučno treba da podržimo dijalog Prištine i Beograda i da vjerujemo u taj dogovor – što skoriji to bolji kao i da taj dogovoror nije samo u korist Srbije i Kosova nego i cijelog Regiona", rekao je Marković dodajući da vjeruje da glavna tema današnjeg neformalnog susreta premijera treba da budu ekonomija i saradnja u već preuzetim obavezama
84 pregleda 0 komentar(a)
Samit premijera Zapadnobalkanske šestorke, Drač, Foto: Vlada Crne Gore
Samit premijera Zapadnobalkanske šestorke, Drač, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 27.08.2018. 12:35h

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković poručio je danas na neformalnom sastanku premijera Zapadnobalkanske šestorke u Draču da Crna Gora pozdravlja sporazum Makedonije i Grčke kao i dijalog Prištine i Beograda, ali da smatra da u fokusu moraju biti i ekonomske teme posebno ispunjavanje obaveza već preuzetih na samitima u Trstu i Londonu.

"U ovoj godini su se desile velike stvari za cio region Zapadnog Balkana. Nova strategija Evropske komisije za proširenje je okidač za sve nas u pravom smjeru. Ta strategija daje jasnu perspektivu regionu. Ali da bi ta perspektiva bila izvjesna mi moramo uraditi sve što je do nas kako bismo došli do svih onih benefita koji proističu iz Strategije i našin nacionalnih integracionih politika", istakao je Marković.

On je dodao da je dogovor Makedojnje i Grčke veliki događaj.

"Veoma odlučno treba da podržimo dijalog Prištine i Beograda i da vjerujemo u taj dogovor – što skoriji to bolji kao i da taj dogovoror nije samo u korist Srbije i Kosova nego i cijelog Regiona", rekao je Marković dodajući da vjeruje da glavna tema današnjeg neformalnog susreta premijera treba da budu ekonomija i saradnja u već preuzetim obavezama.

Markovoć je rekao da "danas treba da razgovaramo o onome što smo se dogovorili da radimo i da konstatujemo šta smo od dogovoorenog ispunili".

"I treba da utvrdimo da li imamo sposobnosti da sliejdimo svoja opredjeljenja. Pozicija Crne Gore je da, kada su u pitanju Strategija o proširenju i Berlinski proces, da treba da se skoncentrišemo na pitanja koja podrazumijeva Strategija Evropske komisije, a komplenentarna su sa Berlinskim procesim. Treba da idemo u pravcu pravcu formiranja garantnog fonda kao predloga Evorpske unije i da započenemo aktivnosti za podršku početnicima u biznisu za jednostavnije finansiranje malih i srednjih preduzeća" rekao je crnogorski premijer.

On je posebno istakao potrebu rada na zadržavanju mladih u državama regiona odnosno o sprječavanju tzv. odliva mozgova.

"Moramo uraditi sve da zadržimo mlade ljude u regionu, da spiječimo odliv mozgova iz regiona i da stvaramo uslove da oni koji su otišli mogu da se vrate. A to znači da moramo više ulagati u istraživanje i ravoj. Koristim priliku da podsjetim da Crna Gora snažno stoji iza svoje inicijative koja ide u pravcu osnovanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije u regionu Jugoistočne Evrope jer vjerujemo da ta inicijativa može biti dragocjena za cio region, za mlade ljude, za nova radna mjesta, za povezivanje privrede i nauke - a to je ono što nam nedostaje", rekao je Marković.P

Predsjednik Vlade Crne Gore zaključio je izlaganje u Draču stavom Crne Gore da ne otvara razgovore o novim obavezama dok ne budu ispunjene one koje su već preuzete.

"Nivo povjerenja u regionu je značajno veći, premijeri se dobro razumiju i šalju jasne poruke i signale u kojem pravcu treba da idemo i da zajednički radimo, ali mi treba da ispunjavamo obaveze koje smo preuzeli i koje smo potpisali. Ovo ne treba da bude igra papira i dokumenata nego odgovornosti za obaveze koje smo preuzeli. Riječ o obavezama koje su več usaglašene sa Evropskom unijom. Nijesam sklon ne samo da prihvatim nego čak da govorim o novim inicijativama dok ne realizujemo obaveze koje smo prihvatili", zaključio je Marković.

Sastanku su prisustvovali komesar Evropske unije za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han i predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti.

Bonus video: