Prekinut štrajk glađu u Solani

“Ova odluka donijeta je nakon konkretnih koraka koje su preduzel gospodin Keković i gospodin Cungu”
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2014. 18:56h

Radnici ulcinjske Solane prekinuli su danas štrajk glađu nakon sastanka sa generalnim sekretarom Unije slobodnih sindikata (USSCG), Srđom Kekovićem i predsjednikom Nove demokratske snage - Forca, Nazifom Cunguom.

Iz Sindikalne organizacije Solane saopšteno je da je Štrajkački odbor, nakon konsultacija sa radnicima, a na molbu Kekovića i Cungua, odlučio da prekine štrajk glađu.

“Ova odluka donijeta je nakon konkretnih koraka koje su preduzel gospodin Keković i gospodin Cungu”, rekao je predsjednik Sindikalne organizacije Solane, Marko Miranović.

On je objasnio da je Keković dogovarao sa stečajnim sudijom sastanak u prisustvu stečajnog upravnika, menadžmenta i Sindikalne organizacije Solane kao jedinog ponuđača na tenderu za zakup.

TV Vijesti, Suzana Ganić

“Ovim će se staviti tačka na pregovore oko zakupa i poslovno-tehničkoj saradnji”, naveo je Miranović.

Cungu je, kako je dodao, podržao predlog radnika, koji je upućen predsjedniku Skupštine Opštine Ulcinj Fuadu Hadžibetiju, da se, što hitnije, održi vanredna sjednica Skupštine grada sa jednom tačkom dnevnog reda – prevazilaženje aktuelnog trenutka u Solani “Bajo Sekulić”.

Radnici Solane, njih 46, štrajkovali su glađu od četvrtka u nekadašnjem radničkom restoranu u znak protesta što, kako tvrde, uprava minira pregovore o zakupu.

Otkad su počeli pregovori sindikata i menadžmenta o zakupu fabrike prije oko 20 dana, Solani su za sada nepoznati počinioci oštetili nekoliko pumpnih postrojenja i vrijedni kabl samohodnog transportera.

Iz sindikata optužuju upravu da stoji iza tih sabotaža.Radnici su formirali komisiju koja procjenjuje visinu štete od sabotaža koje istražuje policija. Miranović je nedavno podnio i krivične prijave protiv stečajnog upravnika, Ognjena Jovovića i glavnog menadžera, Zdravka Potpare zbog sumnje da zloupotrebljavaju službeni položaj tako što ne poštuju zakone i ne čuvaju imovinu.

Radnici protestuju od 21. januara, a sindikat je jedini dostavio ponudu na tender za zakup fabrike koji podrazumijeva i organizovanje berbe. U pregovorima o zakupu sporna je cijena za četiri hiljade tona neprerađene soli, koja je uskladištena u hangaru.

Sindikat nudi 15 eura po toni dok uprava traži duplo više. Solana od početka februara nema struju zbog duga od 21 hiljadu eura.

Bonus video: