Poljoprivrednik Željko Milović: Uvoznički lobi guši proizvođače

Krajnji cilj je isključivanje domaćih proizvođača sa tržišta, kako bi sami njime gazdovali, smatra Milić
0 komentar(a)
Željko Milović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Željko Milović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.05.2014. 19:16h

Poljoprivrednik iz Malesije Željko Milić ocijenio je da domaći proizvođači ne mogu da osvoje crnogorsko tržište od uvozničkog lobija i trgovačkih lanaca.

Milić tvrdi da se ovih dana mladi krompir sa njiva iz Malesije i Zete prodaje po 35 centi, ali da trgovački lanci radije kupuju uvozni, čija je cijena od 50 do 60 centi.

“ Iz trgovačkih lanaca čekaju da cijena našeg krompira padne na 20 centi, pa će tada da počnu da kupuju od nas i organizuju akcije za kupce. Zašto sada ne daju akcije za krompir, paradajz ili krastavac, kada kupuju iz uvoza, nego čekaju da cijena naše robe dođe do ničega”, kazao je Milić.

On smatra da je “cilj uvozničkog lobija i trgovačkih lanaca da domaće proizvođače isključe sa tržišta, kako bi sami njime gazdovali”.

“Sva priča o turizmu u našoj zemlji pada u vodu kada se sagleda da se turistima prodaje uvozna roba, a ne domaći proizvodi. Ne možemo opstati ako se nešto ne preduzme...”, naglasio je Milić.

On je istakao da je sličan problem i sa plasiranjem jagoda na tršište, istakavši da je polovina proizvedenih količina već prodata i da trenutna cijena u veleprodaji iznosi 1,3 eura.

Milić je istakao da treba ulagati u svoju proizvodnju, jer se “jedino tako mogu zaštititi proizvođači i građani”.

Bonus video: