Tužiće državu do 70 miliona eura ako prođe aneks za "Sveca"

Pod izgovorom o tužbi Grka hoće da im produže zakup za 12 godina i smanje kiriju za trećinu, što je u suštini tiha privatizacija
0 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.05.2014. 19:32h

Udruženje akcionara hotelske grupe Budvanska rivijera upozorilo je da najave usvajanja aneksa ugovora za Sveti Stefan i Miločer, “nisu u skladu sa interesima akcionara, ni države” i nagovijestili su mogućnost tužbe protiv države od 50 do 70 miliona eura, ako dođe do smanjenja kirije za trećinu i produženja roka izdavanja grad-hotela.

“Radi se očigledno o pokušaju određenih interesnih grupacija da pod izgovorom tužbe grčkih investitora od svega sedam miliona eura, a vjerujemo da je i to nerealno, produže ugovor o zakupu za 12 godina što je u suštini tiha privatizacija”, zvanično su saopštili iz Udruženja akcionara Budvanske rivijere kojim predsjedava investitor iz Splita Miroslav Jeličić, a operativno ga u Crnoj Gori vodi Tripko Krgović.

Nakon isteka perioda zakupa od ugovorenih 30 godina Sveti Stefan i Miločer trebalo bi vratiti pod okrilje Budvanske rivijere, a aneksom koji je Vlada predložila Skupštini, ocjenjuju iz udruženja, “Grcima se poklanja sav profit za tih 12 godina plus iznos kumulativnog smanjenja rente za preostalih 23 godine”.

“Udruženje će u narednom periodu pribaviti procjenu vještaka i eksperata o iznosu tog pretpostavljenog profita. Već sada možemo reći da se okvirno radi o iznosu od 50 do 70 miliona eura. Upravo će za tih 50 - 70 miliona izmakle dobiti udruženje tužiti državu, u slučaju usvajanja aneksa o zakupu. Mišljenja smo da nakon što poslanici crnogorskog parlamenta dobiju pravi prikaz stvari kao odgovorni ljudi neće podržati projekat poklanjanja 70 miliona eura grčkim investitorima. Oni su, uzgred rečeno, upravo uz pomoć države Crne Gore dobili kredit od 37 miliona eura na osnovu kojeg su izvršili rekonstrukciju Svetog Stefana”, istakli su predstavnici udruženja u reakciji “Vijestima”.

Zakupac Svetog Stefana, Miločera i Kraljičine plaže je Adriatik propertis, koji predvodi grčki biznismen Petros Statis. Država im odobrava da daju u podzakup ugostiteljske objekte i poslovne prostore u tom elitnom kompleksu. DPS podržava izmjene ugovora, a opozicija i SDP tvrde da nisu za to. Glasanje se očekuje. Udruženje je nedavno registrovano i ima podršku oko 15 odsto o akcionara budvanske kompanije na čijem čelu je Svetozar Marović.

Podržavaju podjelu Budvanske

Udruženje će nakon redovne skupštine akcionara inicirati dijalog sa državnim organima o restrukturiranju hotelske grupe i očekuje konstruktivnu saradnju.

Pozdravili su inicijativu predsjednika Tenderske komisije za privatizaciju Branka Vujovića o mogućem restrukturiranju.

“Podjela Budvanske rivijere na dva akcionarska društva omogućila bi da Sveti Stefan i Miločer ostanu trajno u većinskom državnom vlasništvu uz zadržavanje proporcionalnog učešća manjinskih akcionara. Ostatak preduzeća bi potom mogao biti privatizovan”, istakli su iz udruženja.

Bonus video: