Brodogradilište traži novac Vladi

Ni onima koji su sporazumno raskinuli radni odnos novac zbog izbora još nije isplaćen
1 komentar(a)
Brodogradilište Bijela, Foto: Arhiva "Vijesti"
Brodogradilište Bijela, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.05.2014. 19:11h

U Jadranskom brodogradilištu u Bijeloj 50 radnika su kao tehnološki višak krajem prošle godine dobili saglasnost menadžmenta za raskid radnog odnosa. I nakon odlaska tih radnika, Jadransko brodogradilište u kome je oko 500 zaposlenih, imaće problem prekobrojnih.

“Ponovo smo se obratili Vladi Crne Gore da odobri dodatna sredstva kako bi na taj način još jedan broj radnika koji to žele, sporazumno prekinuo radni odnos”, kazao je za “Vijesti” Petar Tušup, izvršni direktor Jadranskog brodogradilišta.

Crnogorska Vlada opredijelila je 1,5 miliona eura za otpremnine koje u zavisnosti od radnog staža iznose od tri hiljade do 18,5 hiljada eura.

Međutim, zbog lokalnih izbora i Zakona o finansiranju političkih partija novac radnicima koji odlaze sa gatova iz Bijele neće biti isplaćen do 25. juna.

“To stvara dodatne probleme brodogradilištu”, ocjenjuje Tušup.

Nakon odluke o sporazumnom raskidu radnog odnosa radnici su iskoristili odmore i sada više nisu motivisani da rade, iako redovno dolaze na posao. Za njihove plate Jadransko brodogradilište mjesečno izdvaja više od 250 hiljada eura.

Izvršni direktor objašnjava da sva do sada odobrena sredstva za otpremnine nisu raspodijeljenja što znači da bi ona mogla biti iskorišćena za nove radnike zainteresovane za dobrovoljni odlazak iz kompanije.

Prema važećem kolektivnom ugovoru, radničke otpremnine su znatno veće od onih koje su sada ponuđene. Budući vlasnik bjelske kompanije će radnicima koji budu proglašeni tehnološkim viškom morati da isplati 24 prosječna lična dohotka plus 500 eura za svaku godinu radnog staža.

Predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović nedavno je rekao da novi tender za prodaju Jadranskog brodogradilišta treba što prije ponovo objaviti, ali da oblik privatizacije mora biti izmijenjen i prilagođen interesima investitora. Rekao je i da su njegova očekivanja od nedavno propalog, četvrtog tendera “bila mnogo veća od onoga što su dobili”. A dobili su nepotpunu ponudu holandske kompanije “Damen”.

Bonus video: