Husović: Ukloniti sve barijere za ekonomsku saradnju sa Turskom

Crna Gora i Turska su u prošloj godini imali robnu razmjenu vrijednu oko 43 miliona eura , a vrijednost investicija preko 22 miliona eura
9 komentar(a)
Rafet Husović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Rafet Husović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.05.2014. 13:18h

Saradnja Crne Gore i Turske, posebno u oblastima energetike, poljoprivrede, turizma i saobraćaja veoma brzo bi mogla da se unaprijedi kroz partnerski odnos dvije države, ocijenio je potpredsjednik Vlade, Rafet Husović.

On je danas u Podgorici otvorio simpozijum pod nazivom Unaprijeđenje ekonomskih odnosa između Turske i Crne Gore čiji je cilj intenziviranje saradnje dvije države.

Husović je kazao da je simpozijum samo nastavak aktivnosti ka unaprijeđenju odnosa između Turske i Crne Gore na svim nivoima.

"To potvrđuju učestale međusobne posjete visokih vladinih zvaničnika, članova parlamenta, delegacija opština, biznismena, turista i mnogih drugih organizacija", rekao je Husović.

On je, kako je saopšteno iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću, kazao da je region u prošlosti bio mjesto gdje su se sukobljavali razni interesi, dok region u budućnosti može predstavljati mjesto koje će objediniti zajedničke interese, prvenstveno u ekonomskom dijelu.

"Crna Gora pridaje veliki značaj učvršćivanju saradnje i prijateljskih veza sa Turskom", naveo je Husović.

"Energetski potencijal, poljoprivreda, turizam, saobraćaj i infrastruktura predstavljaju oblasti i mogućnosti koje bi se uz partnerski odnos dvije strane, veoma brzo mogle unaprijediti i valorizovati", poručio je Husović.

Prema njegovim riječima, cilj crnogorske, kao i politike Vlade Turske je stvoriti realne uslove i otkloniti sve barijere kako bi se ekonomska saradnja mogla razvijati na svim nivoima.

Crna Gora i Turska su u prošloj godini imali robnu razmjenu vrijednu oko 43 miliona eura , a vrijednost investicija preko 22 miliona eura.

"Ipak, ima itekako prostora za dalje unaprijeđenje i rast tih parametara", smatra Husović.

Takođe, kako je kazao, postoje potencijali sjevera Crne Gore gdje su još neiskorišćene mogućnosti koje taj region ima.

"Energetski potencijal, poljoprivreda, turizam, saobraćaj i infrastruktura predstavljaju oblasti i mogućnosti koje bi se uz partnerski odnos dvije strane, veoma brzo mogle unaprijediti i valorizovati", poručio je Husović.

Saradnja sa Turskom, kako je dodao, predstavlja privilegiju, jer se radi o državi među najjačim ekonomijama svijeta.

"U daljem razvoju i unaprijeđenju ekonomskih odnosa sa Turskom posebno mjesto i ulogu imaju Ambasada Turske u Crnoj Gori kao i Turska razvojna agencija (TIKA), koje su puno doprinijele tome", zaključio je Husović.

Bonus video: