Kavarić: Sa turskim investitorima komunikacija na dnevnoj bazi

On je, kako je saopšteno iz Ministartsva ekonomije, pomenuo i saradnju u oblasti obrazovanja, kao važnu osnovu za unaprijeđenje odnosa dvije zemlje
1 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Foto: Zoran Đurić
Vladimir Kavarić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.05.2014. 12:13h

Vlada Crne Gore na dnevnoj bazi ima komunikaciju sa turskim kompanijama o mogućim investicijama u sektor energetike, saopštio je ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

Kavarić je na konferenciji Turska i Balkan, odnosi: prošlost, sadašnjost i budućnost, organizovanoj na Univerzitetu Donja Gorica, kazao da su turski investitori danas prisutni u svakom važnom segmentu crnogorske ekonomije, kao što su metalna i pomorska industrija i turizam, kao i da postoje snažna uvjeravanja da su turske kompanije voljne da učestvuju i u procesu restrukturiranja crnogorske aluminijumske industrije.

On je, kako je saopšteno iz Ministartsva ekonomije, pomenuo i saradnju u oblasti obrazovanja, kao važnu osnovu za unaprijeđenje odnosa dvije zemlje.

Kavarić je ocijenio da vlade Crne Gore i Turske imaju odliče odnose koji ohrabruju ne samo ekonomije dvije zemlje, već i samo društvo, da sarađuju više.

On je kazao da, kada su u pitanju kulturološki odnosi Turske i Crne Gore, dvije zemlje razumiju jedna drugu i ocijenio da su njihovi ekonomski sistemi kompatibilni.

„Vjerujem da Turska kao svjetski ekonomski gigant i Crna Gora kao mala balkanska zemlja temelje svoj razvoj na istim osnovama, kao što su otvorenost društva, privatni sektor kao pokretač ekonomskog rasta, zaštita svojinskih prava“, rekao je Kavarić.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović održao je prezentaciju na temu Jačanje saradnje između Crne Gore i Turske, sa posebnim osvrtom na ekonomsku sferu.

Međunarodnu konferenciju je organizovala neprofitna organizacija Ankara Center for Thought and Research (ACTR-ADAM), u saradnji sa Univerzitetom Donja Gorica.

Bonus video: