Pozitivna traži odmrzavanje penzija

Iz Pozitivne su objasnili da su Predlogom izmjena zatražili da se iz postojećeg Zakona izbriše odrednica koja se odnosi na produžavanje zamrzavanja penzija na ovu godinu
70 pregleda 3 komentar(a)
Azra Jasavić, Foto: Boris Pejović
Azra Jasavić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.05.2014. 08:09h

Pozitivna Crna Gora predala je u skupštinsku proceduru Predlog izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) kojim je zatražila odmrzavanje penzija.

Iz Pozitivne su objasnili da su Predlogom izmjena zatražili da se iz postojećeg Zakona izbriše odrednica koja se odnosi na produžavanje zamrzavanja penzija na ovu godinu.

"Vlada mora naći načina da zaštiti najugroženije slojeve društva i pronađe drugu mogućnost da uštedi. Neprihvatljivo je i neodgovorno da se iz budžeta odlivaju sredstva za zaštitu privatnih interesa biznismena povezanih sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), a da paralelno penzije budu zamrznute", rekla je agenciji Mina-business potpredsjednik Pozitivne, Azra Jasavić.

Prema njenim riječima, nije pitanje ima li novca iz budžeta za odmrzavanje penzija, pitanje je samo da li su u vrhu DPS-a spremni da pronađu koje to privatne biznise i lične interese treba da prestanu da finansiraju parama svih građana Crne Gore i podržavaju kako bi obezbijedili odmrzavanje penzija.

"Iz tog razloga je Pozitivna predložila da se briše odredba koja produžava zamrzavanje penzija i u ovoj godini. DPS suštinski diskriminiše penzionere malim primanjima. Ako tome dodamo i mnoga neriješena životna pitanja penzionera kao što su stambeno ili nedostupnost kvalitetnog liječenja, onda dobijamo jasnu sliku socijalne nepravde, gdje najveći teret krize podnose oni koji imaju najmanje", kazala je Jasavić.

Ona je poručila da penzioneri nijesu i ne mogu biti teret državi koja, na kraju krajeva, velikim dijelom živi od onoga što su upravo oni stvorili.

"Ukidanjem ove restriktivne odredbe penzije će rasti u skladu sa rastom zarada. Sredstva za ovu namjenu bi se obezbijedila adekvatnom naplatom poreskih dugova, posebno od onih koji mogu da ga plate i dodatnim mjerama štednje u sektoru javne potrošnje", saopštila je Jasavić.

Dopunom Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koju je usvojila Skupština, bilo je predviđeno da penzije budu zamrznute samo u prošloj godini, ali je sprovođenje te mjere štednje nastavljeno i u ovoj.

Bonus video: