Damjanović traži informacije o poslovanju DKP i padu prihoda od akciza

Udruženje za zaštitu interesa manjinskih akcionara DKP dostavilo je dopis odboru gdje ukazuju na probleme te firme
2 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Aleksandar Damjanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.05.2014. 09:30h

Odbor za ekonomiju sjutra bi trebao da se izjasni o inicijativi poslanika SNP-a Aleksandar Damjanović (SNP) da se održi konsultativno saslušanje na kome bi se pribavile informacije o tome kako se sprovodi politika ostvarenja budžetskih prihoda od prodaje i prometa duvanskih proizvoda sa naglaskom na poslovanje Duvanskog kombinata Podgorica (DKP) u stečaju.

Predlog je da se saslušaju ministri finasija i poljoprivrede Radoje Žugić i Predrag Ivanović, stečajni upravnik DKP-a Veselin Raičević, direktor Agencije za duvan Branislava Božović i predstavnik Udruženja za zaštitu innteresa manjinskih akcionara Žarko Knežević.

U obrazloženju incijative Damjanović je naveo da je naplata prihoda od akciza od početka godine niža u odnosu na plan, pa ako se nastavi taj trend neće se ostvariti planirani prihodi za ovu godinu.

"Uz to, neophodno je riješiti dileme oko naplate postojećih dugova duvanske industrije prema državi i akcionarima, naročito sa aspekta viskog poreskog duga i sa aspekta potencijalnih prihodako koje država može da ima pravilnom valorizacijom poslovanja nosilaca te industerije” obrazložio je Damjanović.

DKP je prvi na listi poreskih dužnika sa dugom od 41,4 miliona eura.

Udruženje za zaštitu interesa manjinskih akcionara dostavilo je dopis odboru gdje ukazuju na probleme te firme.

Stečaj u DKP je uveden u maju 2010. godine.

Iako je podniejta izjava o namjeri za reorganizaciju Raičević je suprotno zakonu prodao imovinu Zetagradnji Blagote Radovića za 13,2 miliona eura zbog čega su manjinski akcionari pokrenuli postupak za poništenje tog ugovora kod Privrednog suda.