Direktoratu EU nije sporan predlog zakona o DRI: Vlada može da utiče

Sporni predlog odnosi se na mogućnost da izvršna vlast koriguje budžet DRI
70 pregleda 0 komentar(a)
DRI, Foto: Savo Prelević
DRI, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.05.2014. 15:32h

Generalni direktorat Evropske unije dao je pozitivno mišljenje na najnovije predloge izmjena Zakona o Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) Crne Gore.

U pismo upućenom ovoj instituciji vrhovne revizije, koje je potpisao Robert Gielis ispred Generalnog direktorata EU, ističe se da rješenje kojim se definiše procedura za obezbjeđenje novca za rad DRI (član 14) omogućava dovoljni stepen njene finansijske nezavisnosti.

Tim članom je definisano da skupštinski Odbor za ekonomiju utvrđuje budžet DRI i dostavlja ga Vladi koja ga može promijeniti uz pisano obrazloženje koje dostavlja Skupštini. To rješenje je suprotno izmjenama zakona usvojenim 2011. godine kada vladi nije ostavljana mogućnost da koriguje budžet DRI. Smatralo se da bi vlada time uticala na nezavisnost DRI koja kontroliše finansijske izvještaje svih državnih institucija pa i vlade.

EK je dala pozitivno mišljenje na prvu verziju izmjena zakona, ali je ona dvije godine “ležala u skupštinskim fiokama”, jer je Odbor za zakonodavstvo ocijenio da je predlog suprotan Ustavu kojim je definisano da je vlada ta koja ima autonomiju u predlaganju budžeta.

Gielis navodi da su zabrinuti zbog zakonskog rješenja kojim se definiše da članovi Senata DRI ne smiju biti članovi političke partije.

„Generalni direktor vjeruje da je ta odredba suviše ograničavajuća i da kao takva nije neophodna jer se njome isključuje čak i pasivno članstvo u poltičkoj partiji, što se može tumačiti da je nasuprot osnovnih sloboda svakog pojedinca. Mišljenja smo da treba zagarantovati samo isključenost iz aktivnog članstva. Ta odredba nije neophodna zato što su članovi senata DRI u skladu sa INTOSAI ( međunarodni revizorski standardi ) u obavezi da poštuju etički kodeks koji se posebno bavi pitanjem nezavisnosti i objektivnosti. Zato predlažemo izmjenu te zakonske odredbe“, navodi se u pismu.

Novim rješenjima koja su u skupštinskoj proceduri definisano je da institucije koje je kontrolisala DRI moraju da podnose i izvještaj o realizaciji preporuka koje su im naložene. Predloženo je i da će kandidat za izbor člana Senata DRI umjesto stručnog ispita za obavljanje poslova revizora ili računovođe polagati ispit za državnog revizora, a program i pravilnik za njegovo polaganje donosiće Senat. U novoj verziji nema rješenja koja su predlagana 2011. godine da se posebnim zakonom uredi pitanje zarada i drugih primanja zaposlenih u DRI. Prema važećem zakonu, predsjednik Senata DRI ima pravo na zaradu u iznosu koji je određen za predsjednika Ustavnog suda, član Senata kao sudija Ustavnog suda, dok se za ostale zaposlene primjenjuje Zakon o zaradama državnih službenika i namještenika. Nema ni rješenja o tome da opštine i državna preduzeća u kojima država ima većinsko vlasništvo moraju u postupku izbora revizora imati saglasnost DRI.

Bonus video: