Šef misije MMF-a: Zbog autoputa će dug države doći na 73% BDP-a

Projekcije MMF-a o javnom dugu Crne Gore značajno odudaraju od predviđanja koje je napravila crnogorska Vlada
102 pregleda 38 komentar(a)
Autoput, Foto: Arhiva Vijesti
Autoput, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.05.2014. 07:03h

Procjena Međunarodnog monetarnog fonda da će crnogorski državni dug porasti sa sadašnjih 58 na 73 odsto brutodomaćeg proizvoda za četiri godine je zasnovana na pretpostavkama o rastu i fiskalnoj politici, kazao je za “Vijesti” šef Misije MMF-a Alister Skot. MMF je ove prognoze objavio prije sedam dana.

„Kao što je prikazano u MMF-ovom dokumentu o prognozama za svjetsku ekonomiju, očekuje se da će rast biti stabilan. Kada je u pitanju fiskalna politika, možemo pretpostaviti da će vlasti Crne Gore nastaviti sprovođenje najavljenih mjera“, rekao je Skot.

On je kazao da će Crna Gora u narednim godinama imati potrebu za refinansiranje određenih troškova.

„Pretpostavke smo temeljili na predviđenim izdacima za izgradnju infrastrukture, posebno za gradnju autoputa. Na osnovu toga smo procijenili da će javni dug narasti na 73 odsto nominalnog BDP-a 2018. godine, nakon čega će početi pad“, rekao je Skot.

Grafika pokazuje rapidan rast državnog duga do 2019.

On je dodao da te projekcije MMF-a, kao i uvijek, nijesu konačne te da se očekuju precizniji podaci o tome kolika će biti potrošnja za gradnju autoputa i o načinu njenog finansiranja.

„Oba ta podatka imaće uticaj na dalji trend javnog duga. Punu procjenu duga daćemo kasnije tokom godine, nakon našeg godišnjeg pregleda ekonomije“, naveo je Skot.

Projekcije MMF-a o javnom dugu Crne Gore značajno odudaraju od predviđanja koje je napravila crnogorska Vlada.

U osnovnom scenariju Vlade Mila Đukanovića piše da će državni dug rasti još samo ove godine, i to na 56,9 odsto BDP-a, a da već naredne počne njegovo smanjivanje usljed rasta ekonomije podstaknutog velikim projektima poput turističkih naselja na Luštici i u Kumboru, izgradnje autoputa, energetskog kabla za Italiju.

Državni dug na kraju prošle godine iznosio je 1,87 milijardi eura ili 56 odsto BDP-a, i u tom dijelu i Vlada i MMF imaju iste podatke.

Vlada očekuje da će ove godine javni dug dostignuti dvije milijarde eura te da to u osnovnoj prognozi iznosi 56,9 odsto BDP-a, a po scenariju nižeg ekonomskog rasta 58,9 odsto. I za te podatke MMF ima slična očekivanja, ali se projekcije potpuno suprotne za naredne godine jer Vlada očekuje smanjivanje državnog duga, a MMF rapidni rast do 73 odsto BDP-a.

Iz MMF-a su ranije upozorili da bi planirano zaduženje od 800 miliona za autoputa dovelo do zabrinjavajućeg rasta duga, ali u Vladi misle da će ekonomski rast ublažiti taj efekat. Vlada planira da ove godine sa kineskom bankom sklopi ugovor o finansiranju projekta.

Bonus video: