Kroz zakonodavne reforme uvoditi nove propise

Iz EK su saopštili da Crna Gora djelimično primjenjuje zahtjeve pravne tekovine vezane za račune banaka i filijala, a da se potpuno usklađivanje predviđa do kraja 2016. godine
0 komentar(a)
Evropska unija, Crna Gora, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Crna Gora, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.05.2014. 12:20h

Crna Gora je već dostigla viši nivo usklađenosti i djelimično primjenjuje pravnu tekovinu u oblastima obuhvaćenim Poglavljem 9 – Finansijske usluge, ali mora da nastavi da kroz dalje zakonodavne reforme inkorporira značajan dio propisa, saopšteno je iz Evropske komisije (EK).

U izvještaju EK sa skrininga za Poglavlje 9, koji je objavilo Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, navodi se da je cjelokupni crnogorski administrativni kapacitet u svim oblastima finansijskih usluga trenutno zadovoljavajući.

“Međutim, biće potrebno da se ojača u pogledu rastućih odgovornosti i budućih obaveza svakog supervizora koje su proizašle iz primjene pravne tekovine u tom poglavlju”, navodi se u izvještaju.

Iz EK su, kada su u pitanju banke i finansijski konglomerati, kazali da je Crna Gora djelimično prenijela odgovarajuću direktivu o pravilima vezanim za osnivanje i poslovanje kreditnih institucija.

“Crna Gora treba da se uskladi s odgovarajućom direktivom kada je riječ o bankama povezanim sa centralnim institucijama, određenim stavkama koje se odnose na sopstvena sredstva, velikoj izloženosti, supervizorskim aranžmanima i upravljanju krizama”, ocijenili su iz EK.

Crna Gora je, kako su dodali, tek u ranoj fazi usklađivanja sa zahtjevima pravne tekovine vezanim za nivo pokrivenosti šeme garantnog depozita.

“Treba da se preduzmu koraci za prenošenje odgovarajuće direktive kojom se mijenja i dopunjuje Direktiva koja definiše javnu garanciju od 100 hiljada EUR za depozite”, navodi se u izvještaju.

Iz EK su saopštili da Crna Gora djelimično primjenjuje zahtjeve pravne tekovine vezane za račune banaka i filijala, a da se potpuno usklađivanje predviđa do kraja 2016. godine.

“Uopšteno posmatrano, Crna Gora je dostigla dobar nivo usaglašenosti u sektoru osiguranja i djelimično primjenjuje pravnu tekovinu u toj oblasti”, rekli su iz EK.

U izvještaju se dodaje da je Crna Gora dostigla umjeren nivo usaglašenosti na polju infrastrukture finansijskih tržišta i djelimično primjenjuje pravnu tekovinu u toj oblasti.

Iz EK su naveli da je Crna Gora djelimično usaglašena sa zahtjevima pravne tekovine o konačnosti poravnanja u platnim i sistemima poravnanja hartija od vrijednosti.

“Izmjene i dopune zakonodavstva će morati jasno definisati ključne koncepte Direktive 98/26/EZ i obuhvatiti odredbe koje se tiču stečajnog postupka protiv učesnika u sistemu i uticaja takvog postupka na sistem”, navodi se u izvještaju.

Iz EK su saopštili i da je Crna Gora u velikoj mjeri usklađena s pravnom tekovinom o aranžmanima finansijskog obezbjeđenja tako što je skoro u potpunosti prenijela odgovarajuću direktivu.

Crna Gora je, u oblasti tržišta hartija od vrijednosti i investicionih usluga, kako su kazali iz EK, dostigla umjeren nivo usklađenosti i djelimično primjenjuje pravnu tekovinu u toj oblasti.

“Crnogorsko zakonodavstvo je djelimično usaglašeno s odgovarajućom direktivom o tržištima finansijskih instrumenata (MiFID). Crna Gora mora da preduzme korake ka potpunoj usaglašenosti, uključujući i putem prenošenja povezanih direktiva za sprovođenje i regulative”, rekli su iz EK.

Crna Gora je, kako su saopštili, dostigla i umjeren nivo usklađenosti s direktivom o zloupotrebi tržišta.

Dalji napredak je, kako su poručili iz EK, neophodan kako bi se otklonili identifikovani zakonodavni nedostaci, odnosno obaveza o obavještavanju o sumnjivim transakcijama, izuzeci otkupa ili programa za stabilizaciju.

“Crna Gora će takođe morati da dostigne zakonodavne promjene u okviru zloupotrebe tržišta koje će uskoro biti usvojene na nivou EU”, zaključuje se u izvještaju.

Bonus video: