Gašenjem Elektrolize KAP-a više radnika ide kući

Vlada bi novcem građana, usljed gašenja Elektrolize, morala da plaća značajno više za otpremnine prekobrojnim radnicima
83 pregleda 16 komentar(a)
Veselin Pejović, Foto: Savo Prelević
Veselin Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.05.2014. 13:48h

Uniprom Veselina Pejovića saopštio je da još čeka konačan odgovor iz većinski državne Elektroprivrede (EPCG), kojom upravlja italijanski A2A, da se izjasni o zahtjevu da mu pet godina isporučuje struju za Kombinat aluminijuma po 38 eura po megavat-času sa troškovima prenosa.

Nakon toga će odlučiti da li gasi Elektrolizu, kada preuzme imovinu KAP-a za ponuđenih 28 miliona.

Ukoliko bi došlo do toga, što je Pejović predvidio ranije ako mu se ne odobri tražena cijena, onda ne bi važilo ni to da će zadržati 300 od oko 720 zaposlenih. U varijanti gašenja Elektrolize ostalo bi oko 150 zaposlenih.

To se najvažnijom cjelinom KAP-a bi povuklo i gašenje Livnice i Fabrike anoda. KAP bi se u tom slučaju bavio samo preradom uvoznog aluminijuma. Vlada bi novcem građana morala da plaća značajno više za prekobrojne, a sada se pominje oko sedam miliona.

Predsjednik Sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić upozorio je da bi se gašenjem Elektrolize ugasio i veliki broj radnih mjesta, što u Sindikatu neće podržati, i poziva Vladu da to riješi.

“Moguće je da proizvodimo dva ili tri proizvoda sa višom cijenom struje (od tražene), ali želimo da sačekamo najprije konačan odgovor iz EPCG. Oni (A2A) za sada insistiraju na komercijalnoj cijeni kao i sa svim ostalim kupcima iako mislim da bi i sa cijenom od 38 eura EPCG imala profit. Ne tražimo od države nikakve ustupke niti da utiče na njih na uštrb građana. Želimo da KAP radi bez ičije pomoći, izmiruje svoje obaveze i profitabilno posluje”, tvrdi Pejović.

Stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić je tražio da Pejović precizira investicioni plan u drugoj varijanti koja predviđa razvoj prerade aluminijuma bez rada Elektrolize.

Predsjednik Sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić upozorio je da bi se gašenjem Elektrolize ugasio i veliki broj radnih mjesta, što u Sindikatu neće podržati, i poziva Vladu da to riješi.

Unipromu je nezvanično ponuđena cijena za KAP od 45 eura po megavat-satu, a Skupština akcionara tek treba o tome da se izjašnjava.

Manjinski akcionar EPCG - A2A insistira na višoj cijeni struje, a spekuliše se da italijanski partner Vladu tim ucjenjuje kako bi za sebe izborio bolju poziciju pri rješavanju pitanja poreskog duga EPCG od 45 miliona eura.

Problem Vlade što dozvoljava da, nakon CEAC-a, i A2A ucjenjuje

Predsjednik Sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić ocijenio je da je ponašanje manjinskog akcionara EPCG, italijanskog A2A, slika svjetskih investitora koji imaju cilj da “u što kraćem roku izvuku što veću dobit sa što manjim ulaganjima”.

“To što oni donose ovako štetne odluke je problem Vlade koja dozvoljava da poslije ruskog CEAC-a ucjenjuje i A2A”, rekao je Krivokapić.

Nedavanje struje KAP-u po cijeni od 38 eura po megavat-času, smatra Krivokapić, "znači kraj aluminijske industrije u Crnoj Gori jer bez proizvodnje teže će se razvijati industrijska zona koja je proglašena na prostoru KAP-a".

Bonus video: