Crna Gora 49. po lakoći trgovanja

Crna Gora je najbolje ocijenjena za otvorenost tržišta, gdje je zauzela 33. mjesto. Prema poslovnom okruženju je na 51. poziciji, a graničnom uređenju na 54. mjestu.
1 komentar(a)
Trgovina zapisima, Foto: Shutterstock
Trgovina zapisima, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.05.2014. 11:46h

Crna Gora je u izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) o globalnom omogućavanju trgovanja u ovoj godini, zauzela 49. poziciju od 138 zemalja obuhvaćenih istraživanjem.

Crna Gora je 2012. godine bila na 39. mjestu od 132 rangirane države, sa indeksom omogućavanja trgovanja 4,46. Ove godine Crna Gora, prema izvještaju u koji je agencija Mina-business imala uvid, ima indeks omogućavanja trgovanja 4,3.

Globalni izvještaj o lakoći trgovanja objavljuje se od 2008. godine svake druge godine.

Indeks lakoće trgovanja pokazuje u kojoj su mjeri u svjetskim ekonomijama razvijene institucije, politike, infrastruktura i usluge koje omogućavaju slobodan protok robe preko granica do odredišta.

Indeks svaku državu ocjenjuje kroz četiri faktora - otvorenost tržišta, graničnog uređenja, razvijenosti infrastrukture i poslovnog okruženja kroz sedam stubova - pristup domaćem i stranom tržištu, efikasnost i transparentnost granične administracije, dostupnost i kvalitet transportne infrastrukture i transportnih usluga, dostupnost i upotreba ICT-a i poslovno okruženje.

Crna Gora je najbolje ocijenjena za otvorenost tržišta, gdje je zauzela 33. mjesto. Prema poslovnom okruženju je na 51. poziciji, graničnom uređenju 54, dok je 65. prema kriterijumu razvijenosti transportne i komunikacione infrastrukture.

Među najproblematičnijim faktorima za izvoz iz Crne Gore navedeni su pristup finansiranju izvoznika, neadekvatna prizvodna tehnologija i vještine, identifikacija potencijalnih tržišta i kupaca, tarifne barijere i korupcija na stranoj granici.

Najproblematičniji faktori za uvoz su opterećujuće uvozne procedure, korupcija na granici, tehnički uslovi i standardi u zemlji, tarife, neodgovarajuća telekomunikaciona struktura, kriminal i krađa.

Kao konkurentne prednosti navedeni su, između ostalog, faktori opasnosti od terorizma, pretplate na mobilne telefone, disperzija tarifa i carinske stope.

Od država u regionu u Global Enabling Trade Report, najbolje je rangirana Slovenija na 38. mjestu. Slijede Hrvatska na 56, Makedonija 63, Bosna i Hercegovina (BiH) 78. i Srbija na 89. mjestu.

Vodeće države prema lakoći trgovanja i ove godine su Singapur i Hong Kong, a među prvih deset su Holandija, Novi Zeland, Finska, Velika Britanija, Švajcarska, Čile, Švedska i Njemačka.

Te zemlje prednjače zbog svoje otvorenosti u međunarodnom poslovanju i investicijama kao sastavnom dijelu uspješne ekonomske strategije.

Od ukupno 138 zemalja koje su se našle na listi, najgore je plasiran Čad, a na pretposljednjem mjestu je Venecuela, dok je Angola 136.

Bonus video: