Opozicija: Oprezno sa kupovinom Instituta u Igalu

Brojne dosadašnje privatizacije sa planiranim ogromnim ulaganjima pokazale se neuspješnim, upozoravaju u opoziciji
84 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2014. 16:30h

Opozicija (Demokratski front, Socijalistička narodna partija i Pozitivna) smatraju da Tenderska komisija jedinu pristiglu ponudu za kupovinu Instituta “Dr Simo Milošević” u Igalu treba da uzme u razmatranje sa oprezom, jer su se brojne dosadašnje privatizacije sa planiranim ogromnim ulaganjima pokazale neuspješnim.

Ocjenjuju da je prodajna cijena mala, a ukazuju i da ne treba unaprijed osuđivati nekoga da neće ispuniti ono što je ponuđeno.

Američko-engleski konzorcijum International Wellness Limited Group ponudio je 10,025 miliona eura za kupovinu Instituta Igalo, što je 25.000 više od minimalne cijene zahtijevane tenderom.

Konzorcijum je jedini dostavio ponudu na četvrtom tenderu za prodaju 56,5 odsto akcija Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju "Dr Simo Milošević".

Oni za medicinsku opremu Instituta nude deset miliona u periodu od osam godina. To je duplo više od traženog minimalnog ulaganja. Uslov je i da u rekonstrukciju i adaptaciju objekata investiraju minimum 20 miliona, dok ponuđač nudi čak 222 miliona investicija u razvoj Instituta i nove sadržaje.

SNP smatra da iskustvo sa dosadašnjom privatizacijom Instituta i drugih firmi uči da se problem krije u “dodatnim ulaganjima” koja se najavljuju i ne bude ih najčešće, a uz to država nema instrumente da kontroliše da li se stvarno ulaže.

„Cijeli dosadašnji sistem privatizacije bio je van kontrole države i opštih interesa. U dosadašnjim pokušajima privatizacije Instituta krila se izgradnja i prodaja stanova, dok je samo dijelom zastupljeno njegovo očuvanje. Njegovu budućnost treba tražiti u saradnji sa norverškim partnerima, pa makar bio ustupljen i za euro. Bitnije od cijene je da kvalitetno funkcioniše“, rekao je poslanik SNP-a i član skupštinskog Odbora za turizam, Obrad Gojković.

On je dodao da ne može tvrditi da je to slučaj i sa posljednjom ponudom, ali da ga razlika između cijene za državne akcije i ponuđena ulaganja navodi na sumnju.

„Moje nezvanične informacije su da su se ranije javili ozbiljni fondovi sa kanadskim kapitalom za Institut, ali država nije bila spremna da ispuni uslove. Onda su se pojavlii Filip Cepter i Miodrag Kostić sa ponudama. Tu se izgubilo dosta vremena jer se znalo da iza tih projekata ne stoji ono što je potreba Crne Gore i Herceg Novog. To je bio mešetarski projekat čiji su lobisiti iz regiona i Crne Gore pokušali da pronađu privatni interes“, upozorio je Gojković.

Član parlamentarnog Odbora za turizam iz DF-a, Strahinja Bulajić je istakao da novu ponudu ne treba prihvatiti kao „Bogom danu“ već sa rezervom jer se cijeli postupak privatizacije pokazao neuspješnim.

Američko-engleski konzorcijum International Wellness Limited Group ponudio je 10,025 miliona eura za kupovinu Instituta Igalo

„Svi su se pojavljivali kao spacioci - od domaćih tajkuna pa do of-šor kompanija. Zato i u tom slučaju treba biti operezan i uzeti ponudu sa rezervom“, ocijenio je Bulajić.

Vladina Tenderska komsija u roku od 15 dana će ocijeniti ispravnost ponude američko-engleskog konzorcijuma. Ako bude prihvaćena, biće pozvani na pregovore o kupoprodaji Instituta.

U Pozitivnoj su ocijenili da ponuđena cijena, koja je malo iznad najniže početne, nije dobra ali je onda trebalo da bude veća zahtijevana minimalna cijena za državne akcije. Poruka je da treba dobro da bude zaštićena država u tom eventualnom poslu.

Ovo je četvrti pokušaj privatizacije Instituta.

Galerija

Bonus video: