Parcele u Mrčevcu sada i zvanično sporne

U rješenju Uprave za nekretnine piše da se “ zabilježba spora“ upisuje na osnovu tužbe za povraćaj iz 2008.
83 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2014. 17:41h

Na adresu Mata Marovića, opunomoćenika nekoliko stotina građana Tivta i Kotora koje zastupa u sporu protiv države u vezi sa restitucijom oko 270 hiljada kvadrata privatnog zemljišta u Mrčevcu, juče je stiglo rješenje Uprave za nekretnine Crne Gore - područne jedinice Tivat koja je prihvatila njihov zahtjev da u katastarske evidencije upiše teret postojanja sudskog spora na to zemljište.

Riječ je o nekoliko desetina parcela u KO Mrčavac, a koje se sada u zemljišnim knjigama zvanično vode na državu Crnu Goru, Opštinu Tivat i preduzeće „Montepranco-Bokaprodukt“ a.d. Tivat.

To zemljište je dio od ukupno skoro milion kvadrata površine nekadašnjeg poljoprivrednog dobra „Montepranco“ sa sjeveroistočne strane piste aerodroma Tivat, a koje je Vlada Crne Gore ustupila u devedesetogodišnji zakup kompaniji „Boka grupa“, radi izgradnje golf igrališta.

U rješenju Uprave za nekretnine koje je Marović juče dostavio „Vijestima“ piše da se „upis zabilježbe spora“ na parcelama za koje Marović i građani koje on zastupa tvrde da su u privatnom, a ne državnom vlasništvu, upisuje na osnovu tužbe za povraćaj imovine koju su oni još 2008. podnijeli pred Osnovnim sudom u Kotoru.

Taj sud je 6.septembra prošle godine donio „djelimičnu presudu“ kojom je potvrdio da je oko 180 hiljada kvadrata zemljišta sa sjeveroistočne strane piste tivatskog aerodroma, u privatnom, a ne državnom vlasništvu.

Rješenje Uprave za nekretnine

Sudija Srđan Klikovac je međutim, samo pet dana nakon ove presude, donio rješenje o njenoj ispravci kojima je promijenio samo dvije rečenice u izreci presude i koja se nakon toga može tumačiti kako kome odgovara - građanima - privatnim vlasnicima zemljišta, odnosno državi koja pretenduje da zadrži kontrolu nad zemljom ekspropisanom još krajem pedesetih godina prošlog vijeka.

Iako je država tu zemlju tada uzela po smiješno malim cijenama za potrebe poljoprivrednog dobra, vlasnicima, uprkos zakonskoj obavezi, nije vraćena kada joj je status prije desetak godina promijenjen u gradsko-građevinsko zemljište i kada je taj kompleks na kome su nekada uzgajani vinogradi, agrumi, povrće i cvijeće, opredijeljen za gradnju golf igrališta.

Spor procijenjene vrijednosti 100 miliona eura nastavljen je žalbom Marovića i drugih vlasnika Višem sudu u Podgorici, ali ta instanca na žalbu još nije odgovorila iako je zakonski rok za izjašnjavanje tog suda istekao još 24. aprila. Samo pet dana kasnije, 29. aprila, Uprava za nekretnine donijela je odluku da na te parcele upiše teret sudskog spora, čime cijela priča oko Boka grupinog golf kompleksa u Tivtu, ulazi u novi zaplet.

Nisu još dostavili bankarsku garancijuda će izgraditi sve najavljeno

Firma iza koje stoji crnogorsko-britanski biznismen Džon Gvozdenović Kenedi još međutim, Vladi nije dostavila bankarsku garanciju da će realizovati ambiociozno zamišljen projekat izgradnje golf terena sa pratećim objektima, ali i velikog stambenog naselja sa stanovima za prodaju na tržištu na mjestu nekadašnjih vinograda, voćnjaka i staklenika „Montepranca“.

Galerija

Bonus video: