JAVNE NABAVKE

I Budvanska rivijera će morati po zakonu

Ova kompanija u većinskom državnom vlasništvu više od deceniju nije bila obveznik Zakona o javnim nabavkama
79 pregleda 2 komentar(a)
Slovenska plaža, Foto: Arhiva "Vijesti"
Slovenska plaža, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.05.2014. 07:54h

Hotelska grupa “Budvanska rivijera” više neće biti izuzeta od poštovanja Zakona o javnim nabavkama, najavljeno je “Vijestima” iz Ministarstva finansija.

Ova kompanija, u većinskom državnom vlasništvu, više od deceniju nije bila obveznik Zakona o javnim nabavkama, odnosno mogla je da sklapa poslove bez raspisivanja javnog tendera za nabavku robe i usluga. Ministarstvo finansija iniciralo je izmjene Zakona o javnim nabavkama, a nakon što ih usvoji Vlada i kasnije ozvaniči Skupština, ovo preduzeće imaće isti tretman kao ostala akcionarska društva i javna preduzeća.

Na pitanje “Vijesti” kako je bilo moguće da je preduzeće u većinskom državnom vlasništvu HG Budvanska rivijera godinama izuzeto od primjene odredbi ZJN i ko je izuzeo to preduzeće sa spiska obveznika ovog zakona, iz Ministarstva finansija i Uprave za javne nabavke su odgovorili:

„Aktuelni Zakon o javnim nabavkama je, pored opšte obaveze naručilaca da, prilikom nabavki,  primjenjuju postupke utvrđene ovim zakonom, predvidio i određene izuzetke koji su navedeni u članu 3 Zakona. Između ostalog, Zakon je previđao izuzeće za 'usluge koje pružaju privredna društva i pravna lica koja obavljaju djelatnost od javnog interesa, u skladu sa zakonom', te je ova norma isključivala Budvansku rivijeru iz sistema javnih nabavki”.

Iz ovog vladinog resora su napomenuli i da će novim Zakonom o javnim nabavkama, čiji je nacrt dostavljen radnim tijelima Vlade na razmatranje i usvajanje, biti predviđena norma koja će Budvansku rivijeru i sva preduzeća u većinskom vlasništvu države ravnopravno uključiti u sistem javnih nabavki.

„Ministarstvo finansija iniciralo je ovakvu izmjenu u cilju korekcije dosadašnjih zakonskih rješenja kako bi bio uspostavljen pravni okvir koji će obezbijediti jednak tretman, nediskriminaciju i punu transparetnost”, dodali su iz Ministarstva.

U članu 2 Zakona o javnim nabavkama piše da se taj zakon primjenjuje na: privredna društva i pravna lica koja vrše poslove od javnog interesa, u kojima država posjeduje više od 50 odsto akcija.Vlada, Fond PIO i Zavod za zapošljanje kontrolišu skoro 60 odsto akcija budvanske hotelske kompanije. Dugogodišnji predsjednik borda Budvanske rivijere je Svetozar Marović.

U okviru ove hotelske grupe rade hoteli Palas, Aleksandar i Slovenska plaža, a vlasnici su i vile Miločer, grada hotela Svetog Stefana i Kraljičine plaže koji su dati u zakup kompaniji Adriatik propertiz.

Preporučujemo za Vas